• Kifordult a térdem a kézilabda edzésen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő. 2011.06.07.én kézilabda edzésen a térdem kifordult és oriásit roppant és aznap éjszaka nem tudtam aludni és csak fájdalom csillapitoval tudtam mozgatni valamennyire de belefe mozgatása jobban fájt.. Másnap 2011.06.08.án elmentem a sebészetre és a következőt irták: St: térdízületei kissé duzzadt, mediálisan kifejezetebben,it nyomásérz-et is jelet Dg: dist.gen.l.d Kaptam rá Traumeel krémet és pihentetnem meg jegelnem kell és hétfőn 2011.06.13.án vissza mennem. Mit akartak it velem közölni? mert az orvos nem sokat mondott csak látta hogy van zselés térd védőm aminek örült. Mire számíthatok hétfőn?? 2011-06-08 18:54:51 Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján egy térd rándulása volt, aminek a kezelése a pihentetés, jegelés, borogatás. Ha a sérüléséhez társult részleges szalagszakadás, akkor szoktunk térdvédőt is javasolni. Illetve a nagy fájdalom miatt a sérülést követően nehezen vizsgálható a térd, így a stabilitás pontos megítélését 5-7 nap után megismételt vizsgálat során szoktuk elvégezni. Valószínűleg azért örült a kolléga a térdrögzítőnek, hogyha a kontrollon a térd vizsgálata instabilitást mutat, akkor már kéznél van a segédeszköz, nem kell felírni és kiváltani. Sérülésével kapcsolatban is pontosabb diagnózist mondnak majd hétfőn. Hétfőn elmentem az orvoshoz ismételten megnézte a lábamat hajlitgatta,mozgatta.és oldalt fájt meg szurt és a teljes bahajlitásnál sokkal jobban fáj.Azt mondta az orvos hogy amit felirt térd védő,zselé,polc folytasssam és hétfőn jöjjek vissza ad beutalot térd sepecialistához hogy megnézze de vmi a szalagokkal nincs rendbe. Mit fognak velem csinálni a közeljövöben vagy kedden?? köszönöm a válaszát. Somogyi Barbara 2011-06-17 02:10 Azt, hogy mit fognak csinálni, azt nem tudom. Azt, hogy Én mit csinálnék, vagy a szakma szabályai szerint mit kellene csinálni. Mindenképpen célszerű lenne egy UH, vagy egy MRI vizsgálat, hogy meg lehessen állapítnai a szalag és porcsérüléseket, illetve lehet, hogy egy ízületi tükrözés (arthroscopia) sem ártana, mert a panaszai alapján valószínűsíthető belső sérülés is. 2011.06.21.én elmentem tehát ahoz az orvoshoz akit ajánlottak a következöt kaptam: St: Az LCM vetöketlben jelez nyomásérzékenységet,valgizálás a fájdalmat fokozza.LCA és meniscus sérülésekte utaló jel nincs. RTG-t jelenleg nem tartok szülségesnek. DG: Elong LCM gen. l.d Oldalsínes térdrögzitő víselése javasolt 4hétig utána fokozatosan terhelés megkezdhető. Amit én ebbe nagoyn nem értek hogy láthatatlanban ök ezeket honan tudják? ésha egy térszallag megvan nyulva magátol vissza megy eredeti állapotára?

        WEBBeteg szakértő válasza a térdszalag sérülés témában

        Vizsgálat során indirekt jelekből következtetnek arra, hogy az oldalszalag megnyúlhatott. Ezt esetleg egy ún. tartott röntgen felvétellel lehet megerősíteni. (Ezt a szakma egy része nem tarja célszerűnek, mert a tartószerkezetbe helyezve a végtagot az addig csak megnyúl szalag el is szakadhat, ha nem megfelelően végzik a vizsgálatot). Ha megfelelően rögzítik a végtagot és a rögzítés alatt nem terheli, kíméli, borogatja, kenegeti, akkor a szalagok zsugorodni kezdenek és az esetek döntő többségében felveszik eredeti hosszukat. Fontos, hogy megfelelő ideig rögzítsék és utána elkezdjék a megfelelő tornát, mert ellenkező esetben térdmozgás beszűkülés is kialakulhat amit nehéz kitornáztatni. Azt javaslom, hogy próbálja meg ezt a rögzítést az ajánlott ideig, majd utána végezze a tornát lelkiismeretesen. Ha ezt követően megszűnik a panasz, akkor ez volt a probléma oka, ha nem, akkor valamilyen más sérülés is lehet és akkor lesz célszerű az előző válaszomban felsorolt vizsgálatokat elvégezni.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. június 21., 13:53; Megválaszolva: 2011. június 22., 23:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: