• Könnyen sérülő bordák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webbeteg!Lassan 3 éve szenvedek egy olyan problémától, amely nagyon megnehezíti az életem. A probléma az, hogy enyhe erőhatások hatására is zúzódik a bordám. Például focizás közben leveszem a labdát mellel, vagy picit belekönyökölnek, vagy fallabdázásnál vállal nekisodródok a falnak, vagy csak egyszerűen kihajolok az ablakon, és az ablak alsó éle erősebben megnyomja a mellkasomat. Ezek által különböző helyeken, bal és jobb oldal, különböző bordákon zúzódásos sérülést szenvedek. Ennek tünete hogy lokális helyen nagyon érzékeny, kicsi dudor van a felszínen, mint minden külső behatásos sérülésnél. Ezt el is fogadom. Ami bosszantó, hogy pattogó érzést ad amikor nagyon beszívom a levegőt, például tüsszentéskor, vagy erősebb mozdulatok hatására. Ez a jelenség 3 év alatt immár 8. alkalommal fordul elő. A sérülés nagyon lassan múlik el, több hét szükséges, míg újra sportolhatok. Mivel testnevelőtanár vagyok tudom, hogy ezek a behatások nem jelentősek, amelyek ezeket a sérüléseket okozzák. Mégis nagyon sérülékennyé vált ez a területe a testemnek. Ilyenkor fájdalmas a futás, az úszás, mintha el lenne törve a bordám. De voltam röntgenen, nincs eltörve. Egyik alkalommal sem törik el. Mégis évente többször, különböző szituációkba sérül különböző pontokon a bordám. És a pattogó, recsegő érzés, hívhatom hangnak is jelzi, mintha valami elrepedne , vagy inkább a szegycsonti ízesülés mozgása adna ilyen hangot. Külsérelmi nyom nem látható, sem elszíneződés, sem daganat, csak pici duzzanat az adott bordán. A háziorvosom nem tudott semmit erre mondani. Esetleg a psoriasist (az van a könyökömön) gyanítja összefüggeni ezzel, és ízületi problémának gondolja. Merre induljak el, mindenképpen magánúton szeretném kivizsgáltatni magam, nem a háziorvosom által. Reuma magánorvost, vagy autoimmun, vagy vírusos fertőzés. Ha van ötletük, kérem adjanak tanácsot. Köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bordák sérülése témában

        Vizsgálat nélkül és az eddigi leletek nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján az autoimmun vonal tűnik inkább elképzelhetőnek. Valamilyen kötőszöveti rendellenesség állhat a háttérben. Mindenképpen javaslok immunológiai vizsgálatot. Ha esetleg ez nem hoz eredményt, akkor izotóp vizsgálat is szóba jön. Ez ügyben keressen fel egy ortopédiai szakrendelést.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. június 19., 11:28; Megválaszolva: 2011. június 22., 18:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: