• MR vizsgálati lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Az mr vizsgálati leletemet ma kaptam kézhez, erről szeretném a véleményét kikérni, hogy Ön szerint milyen további intézkedés javasolt. Cervicalis gerinc mr vizsgálata: Sagittalis síkú T1 és T2 súlyozott, sagittalis és coronalis síkú MR myelographias felvételeket készítettünk a nyaki gerincről, majd axiális síkú T2 hatású GRE felvételeket a C.III-VII. közötti szakaszról. A cervicalis lordosis kiegyenesedett, az alsó harmadban a ventralis peremeken osteophytosis. A craniospinalis átmenetben kóros nem található. A C. V. discuson minimális széles szimmetrikus protrusio van, ez a myelonon deformitást nem okoz. A myelon vastagsága, jelmenete normális. A nyakon dorsalisan 7cm hosszúságú, kb 4cm vastagságú zsír jelmenetet mutató terime észlelhető, mely a szomszédos subcutan zsírállománytól élesen nem különíthető el. Vélemény: protrusio disci C.V., lipoma colli dors. Ilyen esetekben vizsgálják az elváltozást, vagy ez a fajta csak jóindulatú lehet? A gerinc sérv kialakulása ilyen esetben már elkerülhetetlen? Véleményét és válaszát előre is köszönöm

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a nyaki MR témában

        Tisztelt Kérdező! Ez a leírás alapjén egyérteműen a zsírállományhoz kapcsolódó térfoglalás, melyet nem kell tovább vizsgálni, ez jóindulatú növedék. Jelenleg az V-ös nyaki porckorongon kiboltosulás van, melyet műteni biztosan nem kell. A sérv kialakulását meg lehet előzni bizonyos óvintézkedésekkel, pl rendszeres gerinctornával, illetve kerülni kell a hirtelen csavaró, megterhelő mozdulatokat. Súlyfürdő is hatékony lehet.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. június 03., 13:43; Megválaszolva: 2011. június 05., 17:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó