• Teljes gerinc MR vizsgálatanak eredménye meglévő tünetekkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! A segítségüket szeretném kérni az mr leletem kiértékelésében, mert a kontroll időpontomig még hetek vannak hátra. Meglévő tüneteim: alsó bal lábszár zsibbadás a lábfejig a 2,3,ill4ik lábujjat elérve,nagyon erős villámcsapásszerű fájdalommal kísérve,ami percekig kitart,jobb nagylábujj érzéketlenség több napja, nagyon erős vizeletinkontinenciával és iszonyat erős derékfájdalommal/amolyan késforgatószerúen/ Mankóval járok, mert anélkül lépni sem birok a fájdalomtól a derekamban,csak állok derékban meghajolva. Lábujj hegyen és a sarkamon nem tudok megállni és a bal lábfejemet hiába feszítem vissza simán lenyomható nincs meg az ellenállás mint a jobb lábfejemben. Egy éve volt nyaki sérvműtétem. MR letetem: A teljes gerinc MR vizsgálata. A nyaki lordosis kiegyenesedett,kyphotikus kényszertartás látszik. A C. V-ös és VI-os csigolyatestben stabilizátiós műtét utáni állapot látszik, a fémcsavarok környezete a műtermékek miatt korlátozottan értékelhető. A C.IV.-C.V. csigolya közti porckorong jobb oldali túlsúllyal meghaladja a környező csigolyatestek kontúrját, a ventrális liquorteret szűkíti,a myelont megközelíti és mindkét foramen szűkebb kissé.A porckorongon jobb oldalon széles alapú körülírtabb kiboltosulás is megfigyelhető.A C.V.-C.VI.csigolya közti porckorongkörkörösen ellapult,a foramenek mindkét oldalon szűkebbek. A craniospinalis átmenet rendben. A háti kyphosis egyenesebb. A Th.XI-es csigolya felső zárólemeze egyenletlen alatta MODIC2 degenerációra utaló jeladásbeli eltérés látható. A Th XI-T.XII.csigolya közti porckorong és a T.XII-L.I csigolya közti porckorong mérsékelt fokú körkörös protrusiot mutat, a myelont illetve gyöki érintettség nélkül. A lumbalis lordosis egyenesebb, a lumbosacralis átmenet íve fokozott. Az L.IV csigolya az L.V-ön 1/5 csontszélleségnyivel dorsal felé helyezett. Az L.IV-L.V csigolya közti porckorong egyenletlenül meghaladja a környező csigolyatestek kontúrját, a kisízületekben arthrosis jelei láthatóak,az elváltozások a kilépő gyököket megközelítik. Az L.IV.-S.I. csigolya közti porckorong bal túlsúllyal meghaladja a környező csigolyatestek kontúrját a kisizületi felrakódásokkal együtt mk. de főként a bal kilépő gyököt érintheti. A conus- cauda átmenet az L.I csigolya magasságában van. A nyaki gerincen stabilizácios műtét utáni állapot. A környező csigolyatastekben diszkrét csontvelő oedema.Mérsékelt fokú deneratív eltérések,főként az alsó lumbális gerincen, kisízületi arthrosis és polydiscopathia gyöki érintettség lehetőségével.Sponylolisthesis L.IV.-L.V. A kérdésem a leletemre vonatkozik hogy pontosan mit jelentenek a fent leírtak és hogy számíthatok-e egy újabb műtétre. Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a porckorongsérv témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. De a tüneteinek leírása és az MRI lelet alapján sajnos azt kell mondjam, hogy közeleg a következő műtétje. A nyakán már volt egy beavatkozás. Ott is vannak kopásos tünetek, illetve kezdődő nyaki sérvek, de az ágyéki csigolyáknál van a fő gond. Ott is vannak kopásos tünetek, illetve a kilépő idegeket nyomó kezdődő és kis méretű sérvek. Ezek okozzák a súlyos panaszokat. Az idegsebészek ilyen tünetekkel és MRI eredménnyel biztosan műtétet fognak javasolni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. május 26., 15:11; Megválaszolva: 2011. május 29., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: