• Farokcsont törésből adódó fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő/Úr! 3évvel ezelőtt volt egy farokcsont törésem. Ennek elvileg 3hónap alatt meg kellene magától gyógyulnia, ezért a kezelés a fájdalomcsillapításban kimerült. Sajnos a fájdalmam nem szűnt meg azóta sem, hol a jobb oldalon, hol a balon a fenékrész közepén ahol van egy ízület(forgó) huzamosabb ideig fáj(2-3hónap), majd "átköltözik" a túloldalra-majd vissza. Annak idején a kezelőorvosom elküldött röntgenre, az összeforradás után nem látott semmi különöset. Én viszont kitartottam amellett, hogy alig tudok vele járni, annyira szúr-vagy húzódik, a székről való felkelés is egy kisebb tortúra, hogy a végén elküldött az ideggyógyászatra. Ott emelgették a lábamat, reflex vizsgálatot csináltak, majd annyit mondtak, hogy nem tudnak vele mit csinálni, nem valószínű hogy ideg okozza. Ezek után már nem küldtek semerre, az mondták hogy a természet majd elintézi. Ez volt kb. 2éve, azóta sem gyógyult meg (volt olyan időszak, hogy egyáltalán nem fájt, de csak rövid ideig). A fájdalom olyan erős (főleg fronthatáskor, vagy ha sokat mozgok vele), hogy a 70mg-os diflofenac készítmény napi 3szori szedése sem tudja annyira rendbe hozni, hogy vicsorgás nélkül arrébb tudjak lépni. Nem is szedem őket, mert már kikezdte a beleimet (fekete széklet). Azért kérném a segítségét, mert idáig irodai munkám volt, valahogy túléltem, de most sajnos munkanélküli vagyok, a szakmámban nem tudok elhelyezkedni, és nagyon kiábrándít, hogy 22évesen nem tudok elmenni még utcaseprőnek sem. Az orvosok nem hajlandóak elküldeni vizsgálatra a röntgen után, mondván hogy nincs semmi bajom, egy fiatalembernek nem lehetnek ilyen gondjai. A kérdés az lenne, hogy vajon mi okozhatja ezt a fájdalmat, mi a fene érhet oda ahhoz az ízülethez ami a fájdalmat okozza, hol az egyik oldalon- hol a másikon? És persze az, hogy lehet-e vele valamit kezdeni, vagy ez már ilyen marad? A fájdalom leírása: Éles szúró fájdalom hol az egyik- hol a másik fenékrésznél az ízületnél. Izomhúzódás szerű fájdalom az ízülettől a medence hátoldali felső részéig. A fájdalom járáskor a legrosszabb, de bejáratódás után egy minimálisat enyhül. Ülő vagy fekvő helyzetben mozgásnál nagyon éles a fájdalom, kicsit olyan, mintha a fájdalom "lebénítaná" a lábam. Ha álló helyzetben nyújtok(bepróbálom elérni a lábfejem), akkor egy pár percig enyhül a fájdalom, de azután erősebb lesz mint volt. Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a Farokcsonttörés témában

        Tisztelt KÉrdező! Mindenképpen vissza kellene menni a reumatológiára, hgy tovább kivizsggálják a panaszait, mert tényleg nem normális, hogy egy fiatalnak ilyen fájdalmai legyenek! Sacroielitist, azaz ízületi gyulladást mindenképpen ki kell zárni. Ez a csípőlapát és a keresztcsont közötti ízület gyulladása. Erre a betekintő SI röntgen, vagy MRI vizsgálat alkalmas, illetve a laborvizsgálat. Ha korábban farokcsont törése volt, és esetleg abból maradt vissza a fájdalom, akkor az valóban nagyon nehezen kezehető. Szóba jön a farokcsont kimozgatása végbélen keresztül, illetve egyéb fizioterápiás kezelések!


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. május 20., 13:52; Megválaszolva: 2011. május 22., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: