• Térd+CRP

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Korábbi válaszára reflektálnék. Elkészült az MRI, melyben 9mm-es intercodylaris térbe luxálódott meniscusdarabról írtak, nyomta a hátsó keresztszalagot. Múlt héten ezt sikerrel eltávolították, másfél órás altatásban... (Harmadszor műtöttek meniscusszal, előtte volt kétszer ua. tértben LCA pótlás, meg előtte még egy AS, így a 6. műtét volt). Az orvos mankózást írt elő, meg antibiotikumot 1 hétig, ami ma el is fogyott, egyébként a térdem nem fáj, bár még nincs teljes üzem. A kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e ez a sorozatos térdprobléma a magas CRP-met? Októberben, februárban és múlt héten is műtöttek a meniscus miatt. Közben minden alkalommal emelkedett volt a CRP (16, 7, 20) most a neutrofil (76,8%) is ,(most meg vizelettel is gond volt: leukocita +, zavaros, fvs: 10/látótér, bakt: kevés, laphámsejt: 19/látótér), bár nem voltam rosszul, a februári műtét csak második nekifutásra ment, mert megbetegedtem, illetve most is volt némi megfázásom. Idén (2011) egyébként 4. alkalommal fáztam meg, az 1-nél Augmentin duot (1g 3x)szedtem (nagyon köhögtem meg némi torokgyulladás volt), most meg Zinnatot (500 mg 2x). Már mindenféle irányba vizsgálgattak, de (szerencsére) minden negatív, kivéve a CRP, meg enyhe hőemelkedésem van továbbra is immár október óta (bár a kórházban nem tudták most kimutatni, ahhoz képest itthon higanyos lázmérővel ismét 37,3-at mértem). Ami nyilvánvaló, hogy le van gyengülve az immunrendszerem, emiatt szedek is Actival Maxot 3 hónapja, de a jelekből ítélve semmit sem ér. Meg persze mindkét antibiotikum nagy dózis volt eléggé, így más gondokat is okoz (hasmenés, hüvelygomba). Normális esetben nem vagyok lázas típus, életemben ha 10 szer volt, az már sok szerintem, hőemelkedésem sem szokott lenni sűrűn, legalábbis tavaly őszig. Vérképemben még a vérzsír értékek emelkedettek kicsit. Egyébként én már nem igazgatom magam ezen túlságosan, ha komoly lenne, már rájöttek volna gondolom, csak az orvosi alkalmasságit múltkor is csak fél évre kaptam meg, az orvos jobban megijedt ugyanis... én meg már unom, hogy szúrkálnak meg nyomkodnak heti rendszerességgel... Szóval ha lenne valami tanácsa, érdemes-e ezzel a CRP-vel, hőemelkedéssel a továbbiakban foglalkozni komolyabb kivizsgálás szintjén, vagy inkább egyszerűen tereljem másra a figyelmem? Köszönettel

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdfájdalom, meniszkuszműtét témában

        Vizsgálat nélkül és a korábbi leletek ismerete nélkül nehéz megfelelő választ adni. A CRP emelkedést rengeteg minden okozhatja. Az enyhe megfázástól, pattanásoktól, lehorzsolt bőrtől kezdődően a legcsúnyább gyulladásokon át(húgyúti, tüdő, ízületi) egészen a daganatos betegségekig. Hála istennek az Ön értékei nem igazán magasak, inkább kis fokú gyulladásra jellemző. Így látatlanban nem gondolnám, hogy a térdpanasza okozza a CRP emelkedést, bár az is igaz, hogy a relatíve sűrűn végzett műtétek utáni regeneráció is okozhatja az Ön labor eltérését. A kisebb gyulladások (vizelet eltérése) inkább magyarázzák az eltérést. Tekintettel arra, hogy Ön nem nagyon szokott beteg lenni, érdemes lenne még egy kicsit vizsgálódni. Immunológiai irányba is célszerű lenne elmenni a vizsgálatokkal az autoimmun betegség lehetőségének kizárása céljából. Gyakori kisebb megfázásai az immunrendszere sebezhetőségét mutatja, allergológiai vizsgálat is tanácsos lenne.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. május 19., 20:58; Megválaszolva: 2011. május 21., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: