• HLA B27

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt! ízületi fájdalmak miatt felkerestem egy reumatológust. Elvégeztem néhány analízist (reuma faktorok, chlamidia.....) mindegyik negatív lett. Szükség volt HLA B27 analízisre is. Tegnap kaptam meg az eredményt. Ez áll rajta: HLA-A1,32;B8,27; Sajnos csak két hét múlva tudok menni a reumatológushoz, ezért fordulok önökhöz segítségért. Szeretném ha leírnák mit is jelent ez. Fennáll valamilyen autoimmun betegség? Előre is köszönöm a választ Tisztelettel Kardos Attila

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a HLA B27 témában

        Tisztelt KÉrdező! A HLAB27 pozitív volta önmagában nem jelent betegséget, sok egészséges embernél is pozitív ez a teszt. Akkor jelent gondot, ha ehhez olyan jellegzetes tünetek is társulnak, melyek a HLAB27 pozitív ízületi gyulladással járó betegségcsoport jellemző tünetei. Ilyen pl. a gerinc deréktáji szakaszának hajnali merevsége, fájdalma, majd a gerincmozgások beszűkülése, kéz-, vagy lábujj kolbásszerű duzzanata, szemgyulladás, bélgyulladás, vagy pl. az Achilles in gyulladása, duzzanata. Ön sajnos nem írja, hogy az eredmény mi lett, csak a vizsgált paraméterek vannak felsorolva.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. május 17., 20:41; Megválaszolva: 2011. május 19., 21:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: