• Csontciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A bal kezem 5. ujj alappercében (a csontvelőben) diagnosztizáltak egy csontvelő cisztát még 14 éves koromban. Nem okozott fájdalmat, de pár évig kontrollra kellett járni, hogy nőtt-e. Akkor nem nőtt, de azóta 6 mm-ről 12 mm-re nőtt és az összefüggő csontréteget is meggyengítette. A csont néhol teljesen elvékonyodott és kidomborodik enyhén. (A rtg felvételen látszik, hogy a fehér csontréteg helyett valami más van ami szürke árnyékot ad.) Már pár éve néha erős fájdalommal is jár. Legutóbb a műtét is szóba került. Az orvos csak tippel, de szerinte ez porcsejt burjánzás. Azt szeretném megtudni, hogy ez valóban csak porcsejt és jóindulatú? Lehet-e másik csontomban is ilyen? Az orvosom szerint nem kell műteni, csak akkor, ha ki fog dudorodni. De addigra nem töri szét a csontot? Tisztelettel: H.K.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csontciszta témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a leletek ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni. Nem értek egyet azzal a gondolattal, hogy csak akkor kell operálni az elváltozást, ha "kidudorodik". A leírása alapján ez az elváltozás épp úgy lehet jóindulatú csontfolyamat, mint rosszindulatú daganat. Ennek az eldöntése szövettani vizsgálattal lehetséges, melyet műtét során végzünk, illetve egyúttal a mintavétel mellett a teljes elváltozást eltávolítjuk és a csontot stabilizálnunk kell, hogy el ne törjön. Mindenképpen azt tanácsolom, hogy keressen fel egy másik ortopédiai szakrendelésre lehetőleg valamelyik klinikai ortopédiára, és nézesse meg ott is a kezét.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. május 16., 16:07; Megválaszolva: 2011. május 17., 23:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: