• Gerincrándulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! Egy esés következtében a gerincem lumbális tájékon erősen megrándult. A keresztcsont is eltört (nem elmozdult törés). Azóta szinte minden apró mozdulatnál hasít a fájdalom az érintett oldali csípőbe, keresztcsontba. Mi tehetek azért, hogy az elmozdult csigolyák visszakerüljenek a helyükre? Úszás segít, vagy nyújtózás? Kérem szíves segítségét, válaszát köszönöm: Alexandra

        Dr. Bogdán Aurél válasza a keresztcsonttörés témában

        A pontos válaszhoz ismernem kellene a dokumentációkat és a röntgen felvételeket. A gyógyulás és a terápia nagyban függ a törés jellegétől, típusától, illetve a balesettől eltelt időtől. Ha még friss a törés 1-4 hét és nem érint több szegmentet, akkor a pihenés a legjobb terápia, illetve a fájdalomcsillapítás. Ezt követően a fokozatos terhelés, mely során 4 hét alatt kell elérni a sérülés előtti szintet. Erre a legjobb mozgás az úszás és a gerinctorna. Ennek része lehet a nyújtózás is, de csak mértékkel. A leírása alapján nem kell, hogy a csigolyák visszakerüljenek a helyükre, mert nincsenek is elmozdulva.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. május 01., 12:32; Megválaszolva: 2011. május 03., 23:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: