• MRI eredmény kiértékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Többszöri idegbecsípődés után Gerinc MRI vizsgálatot végeztek nálam. Szeretném megkérni Önt,hogy leletemet kiértékelni szíveskedjék. Megállapított Diagnózis: M5110 A leletem eredménye: A lumbalis lordis megtartott. A csigolyatestek alakja és magassága normális. A zárólemezek helyenként egy-egy Schmorl-csomó látszik,a peremszéleken csőrök vannak. A L.IV.,V discus dehydralt,magassága csökkent. Mindkét discus medio-bal lateral felé túlhaladva a csigolyatestek hátsó peremszélén eléri a durazsákot a gyökök kilépésének magasságában,az L.V. szinten a bal S.I. gyök érintettnek látszik. Egyébként a gerinccsatorna,a durazsák,conus myeli,neuroforamenek,ábrázolt gyökök és paraverteblaris lágyrészek MR képe megtartott. Vélemény: Medio-bal lateralis prolapsus disci L.IV.,V.

        Dr. Laki András válasza a MRI lelet témában

        A megállapított diagnózis a kódszáma alapján a "lumbalis és más intervertebralis discus rendell. radiculopathiával", vagyis magyarul "ágyéki és más porckorong rendellenesség az ideggyökök bántalmával" . Ezt a porckorongok olyan előboltosulásaira szokták alkalmazni, melyek már elérik a szomszédos ideggyököket. Az Ön leletében a kóros eltérések közül az első a Schmorl-csomó, ami a csigolyák felső vagy alsó zárólemezén lévő körülírt - általában néhány mm-es - benyomat, bedomborodás, ez valószínűleg egy fiatalkori gyakori betegség maradványa. A peremszéli csőrök degeneratív meszes felrakódásokat jelentenek. A IV és V ágyéki csigolya alatti porckorongok víztartalma csökkent, magasságuk csökkent (ezek degenerativ , kopásos jellegű eltérések). Erről a két porckorongról leírják, hogy középen és bal oldalon elődomborodva a gerincvelő kemény burkát elérik. (Megjegyzem kiegészítésül, hogy ebben a magasságban már nincs gerincvelő, az több csigolyával magasabban végződik. A gerincburokban, vagyis a durazsákban viszont gerincvelői idegek futnak, vagyis a porckorong előboltosulás, annak mértékétől és a gerinccsatorna tágasságától függően nyomhat idegeket.) A leírás szerint a porckorongok a gyököket ott érik el, ahol a gerinccsatornából kilépnek. Mivel a gyökök itt egy csigolyatestnyivel feljebb erednek, mint ahol kilépnek, ezért az V. csigolya magasságában ez az elődomborodó porckorong már az első keresztcsonti ideget látszik nyomni. A gerinc többi részén nem írtak le kórosat. A véleményben összefoglalva a IV. és V. porckorong középső és bal oldali előboltosulását emelik ki. A válasz késlekedéséért elnézését kérem, technikai okai voltak.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. április 30., 18:10; Megválaszolva: 2011. május 07., 21:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: