• Lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Doktornő! Lassan 4 éve, hogy egy autóbalesetben eltört a keresztcsontom. Sajnos ez kihat az egész életemre, bizonyos dolgokat (pl. fizikai munkát) nem tudok megcsinálni, ill. az időjárás-változásra is érzékeny vagyok. Az utóbbi fél évben többször tapasztaltam, hogy néhányszor esténként deréktól lefelé lezsibbadok, van hogy csak az egyik lábam, vagy mindkettő,ill. fájdalmaim is vannak.Általában nem tudok huzamosabb ideig egy helyben állni,ülni vagy menni,mert mindig el kezd fájni a derekam. A baleset előtti időkben is voltak panaszaim a derekammal, sokszor el kezdett fájni,hajolgatni nem nagyon tudtam,amit olyan fiatal korban nem tartottam normálisnak, de minden orvos elküldött különböző kifogásokkal,és nem küldtek el semmilyen röntgen vagy CT vizsgálatra. A baleset óta is csak most tudtam "kiharcolni" a CT vizsgálatot. Az eredménye: Az L.III.-S.I. szegmentumokat vizsgálták. A csontos gerinccsatorna norm, tág. A vizsgált régió csontablakkal áttekintve szerkezeti eltérés nem látszik, spondylolisthesisre utaló jel sincs. Az L.III-as és L.IV-es discusok szabályosak. A lumbosacralis discus medialisan,focalisan 4 mm-t előboltosul, a bal S1 gyököt kissé dislocalja. Vélemény: Hernia disci L. V. A kérdésem az lenne, hogy valóban a törésem miatt vannak manapság ezek a panaszaim, vagy esetleg másról lenne szó. A balesetet közvetlen követően miért nem voltak ilyen panaszaim? Mit lehetne tenni ez ellen, az egyszerű fájdalomcsillapítók nem segítenek, és a mindennapi életben nagyon zavaróak ezek a panaszok. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a porckorongsérv témában

        A korábbi leletek és vizsgálatok eredményei nélkül nehéz pontos választ adni. Elképzelhető, hogy a jelenlegi sérve kezdetleges formában már a sérülés előtt is meg volt és a baleset kapcsán fokozódott, vagy teljesedett ki, de az is lehet, hogy azóta jött létre. A gerincsérvre a szokványos fájdalomcsillapítók nem sokat érnek. Izomlazítókat és nem szteroid gyulladáscsökkentőket kellene szedni, illetve felkeresni egy idegsebészeti szakrendelést, hogy foglaljanak állást abban, hogy elég-e a gyógyszeres kezelés, vagy műtét szükséges.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. április 29., 08:59; Megválaszolva: 2011. május 02., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: