• Csontscintigráfia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr! Érdeklődnék hogy a következőkben leírt csontscintigráfia vizsgálati eredményem mit takar, illetve van e szükség valamilyen kezelésre? A kezelőorvosom annyit mondott ez semmi és nem is adott semmilyen gyógyszert sem. Lelet: A gerinc radiopharmacon felvétele inhomogénen fokozott, a lumbális szakaszon kifejezettebben. A vállízületek, csípőízületek, térdízületek, bokaízületek és lábtőcsontok vetületében az aktivitás felvétel fokozott. A sacroiliacalis index: jobb oldalon 1.25 , bal oldalon 1.14 , normális. A leírt eltérések multiplex ízületi folyamatnak megfelelhetnek. Véleményét előre is Köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a csontszcintigráfia témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás szerint az említett ízületekben az izotópfelvétel fokozott, ami gyulladásos vagy degeneratív kopásos folyamatot jelezhet. Erre utalt a vélemény (a multiplex szó többszöröst jelent). A sacroiliacalis index a keresztcsont-csípőcsont izesülésének izotópfelvételéből származik, amit normális értéknek találtak. Az, hogy egy ilyen lelet mellett kezelés szükséges-e az függ a panaszoktól, egyéb laboratóriumi leletektől, röntgenfelvételek eredményétől. Reumatológiai konziliumot javasolnék, ha eddig még nem járt reumatológián.


        Kérdés: 2011. április 28., 11:44; Megválaszolva: 2011. május 03., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: