• Kislányom dongalábbal született,méhbeli rossz tartás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Elnézést kérem a zavarásért.De nagyon el vagyok keseredve,kislányom 20hónapos és még nem áll,nem megy,mint korabeli társai,igaz kora baba volt 1340gr-mal született.S már a méhben észre vették,hogy a ballába belfelé fordult,mikor megszületett a kezelő gyermek orvos ne sok jelentőséget csinált.A Debreceni klinika.6hetesen elvittük a Debreceni Ortopédia klinikára ahol az adjuntus úr gipszet tett mindkét lábára.A jobb lábán 4hónapig,a ballába pedig félévig volt rajta.Azóta gyógytornász foglalkozott vele,de nem tud felállni teljesen levagy gyengülve a lábai,most járunk vele úszni,Debrecenbe gyógytornára.Azt szeretném kérdezni fontos volt a kislánynak a gipsz?S mennyi idő míg önként lábra áll?Az adjuntus úr 1évesen megakarta volna műteni,ráadásul még azt is mondta,hogy gipsszel elindul,ami szerintem,mint édesanya ez képtelenségnek tartok.A lába is alig nőtt.Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel.

        Dr. Veress Dóra válasza a dongaláb témában

        Kedves Anyuka! A dongalábbal született babák lábát legelőször mindig gipsszel próbálják korrigálni. Ha nem szűnik meg a probléma, vagy nem javul eleget a kicsi lába, akkor műtétre van szükség. A műtét során a sebész megnyújtja a lábat mozgató inakat és szalagokat, majd ismételten gipszbe teszi a baba lábát. Ez minimum 1, maximum 3 hónapig marad a lábon. Ezek után gyógytornával, úszással serkentik az izmokat arra, hogy megszokják az új helyzetet. Mivel Önök nem végeztették el a műtétet, így fennáll annak a veszélye, hogy a kicsi lábának deformitása miatt nehezebb a felállás. A koraszülöttség miatt lehet, hogy az izom- vagy az idegrendszer fejlődési zavar miatt késik a lábraállás. Mindenképpen meg kellene mutatni a kicsit egy ortopédusnak, illetve egy gyermekideggyógyásznak, és az ő tanácsaiknak megfelelően folytatni a kezelést!


        Kérdés: 2011. április 20., 20:25; Megválaszolva: 2011. április 21., 22:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: