• Mozgásszervi panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! A problémám a következő: ~1,5 éve elkezdett fájni a jobb sarkam(akkor szinte éjjelnappal talpon voltam),majd a bal is.Erre lúdtalpbetétet írtak fel(hordtam,de később abbahagytam,mert mondta az orvos h csak ellustulnak az izmok..).Van egy enyhe gerincferdülésem is,ami miatt gerinctornára jártam 1 éve(már ritkán csinálom).Aztán kb.8hónapja kezdett el fájni időnként a jobb térdem,azóta néha a bal is.Nemrég voltam ortopédián: "a térd mozgása teljes és fájdalmatlan,patella ízfelszíne mérs. nyomásérzékeny,a medalis femur conddylusra rányomva fájdalmat jelez,szalagrendszer ép" Nekem átfordítva annyit mondott az orvos h puha a porc a térdemben,combizomerősítő tornát és glucosamin sulfát kúrát javasolt.A gyógyszer neve: Dona(por),amit 40 napig kellene szednem és elmúlik.Nekem viszont elég érzékeny a gyomrom,egy ismerősömnek pedig kilyukadt a gyomra ettől a gyógyszertől.A kérdésem az lenne,h próbáljam-e meg a szedését?Most már állandóan fáj főleg a jobb térdem.Ez a gyógyszer tényleg elmulasztaná a panaszaim?Azt mondta az orvos h ne nagyon terheljem,csak a gyógyszer szedése alattra vonatkozik v általánosságban?Ez a "puhaság" elmúlhat egyáltalán?Ha elmúlna a fájdalom,lehet sportolnom? A talpam is mostanában mindig érzem,reggel merevek az izmok,napközben előfordult néhányszor h begörcsölt,az orvos azt mondta enyhén meg is van süllyedve a bokám.A süllyedés fokozódhat?Mit lehet tenni ellene?Ön milyen cipőt javasol? Végül megkérdezném h mindezek a panaszok mennyire függnek össze?Az eddigiekben az orvosok nemigen kezeltek kompletten,így nem igazán tudom. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm és elnézést a rengeteg kérdésért! egy 20 éves lány

        WEBBeteg szakértő válasza a sarok fájdalma témában

        Tisztelt kérdező!

        Komplex a problémája, ami az egyhe fokú gerincferdülését illeti, nem jellemző rá a fájdalom, csak inkább előrehaladott esetben és az is inkább a kóros görbületek területén. Többször hivatkozott a lúdtalpra, ez viszont másodlagosan okozhatja a térdek fájdalmát. Lehet, hogy térdpanaszai ezzel kapcsolatosak, de elképzelhető a két végtagrész egymástól függetlenül fennálló betegsége is. Ha lúdtalpa van, s ráadásul lábpanaszokat is okoz, mindenképpen javaslom a betét használatát. Ez nem okozza feltétlenül az izmok ellustulását, hiszen emellett lábtornát lehet végezni. A sarok tartós fájdalma esetén speciális betét viselése is elrendelhető, fontos tisztázni, nincs-e saroksarkantyúja.

        Ami a porcok felpuhulását illeti a térdében, a kezelőorvosa megfelelő gyógyszer szedését rendelte el, mindenképpem érdemes elkezdeni a szedését. Ha gyomorpanaszai vannak, abba lehet hagyni, vagy másik porcerősítő szerre váltani. A kezelés időtartama valóban véges, de ezt 2- 3 hónapos várakozás után meg lehet ismételni. Ha tartósan fennállnak térdpanaszai, a gyógyszeres kezelés mellett az úszás kifejezetten hasznos. Óvatos, nagyobb fizikai  igénybevételt kerülő sportolás lehetséges, de ez ne foci, kosár-vagy kézilabda legyenek, mert ezek kifejezetten terhelik a térdet. A panaszok tartós fennállása esetén  érdemes  egy kisebb műtéti beavatkozást elvégezni. Ennek lényege, hogy kamerát vezetünk a térdízületbe-teljes érzéstelenségben- és a térd minden részét át tudjuk vele vizsgálni, ha szükséges, a fennálló sebészileg kezelendő probléma is megoldható vele.

        Üdvözlettel:  Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos, traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 22:02:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: