• Gerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr, kíváncsi lennék egy-két dologra a gerincemmel kapcsolatosan. Anyukámnak gerinc ferdülése van, és sajnos örököltem tőle, világ életembe nagyon figyeltem (már csak anya állapota miatt) arra, hogy nehogy valami baja legyen az én gerincemnek is. Mindig én ültem a legegyenesebben, mindig kihúztam magam és úgy mentem mindenfelé. És egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy nekem is ferde a gerincem. Az a baj, hogy nagyon jól tudom, hogy ez nem lesz szebb soha, csak csúnyább, akármit teszek, és ebben az évben mikor betöltöm a 18 életévem akkor szeretném megműtetni a hátam, ebben szeretném meghallgatni a tanácsát, előre is köszönöm:)

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerincferdülés témában

        A gerincferdülést csak bizonyos esetekben érdemes megműttetni. A legfontosabb a görbület szöge. Ha ez 40 fok fölött van és légzési és keringési zavart is okoz az elváltozás, akkor általában egyértelműen a műtéti megoldás a megfelelő kezelés. Ha szív és tüdő probléma nincs, akkor már mérlegelnek. 20-40 fokos eltérés között fűzőkezeléssel próbálják megállítani a romlást és korrigálni a helyzeten. 20 fok alatt tornakezelés az elsődleges. Azt tudni kell, hogy a műtétnek vannak hátrányai is. Sok csigolya egymáshoz képest elmerevedik, így amellett, hogy egyenesebb lesz a gerinc kevésbé lesz mozgékony. Ez a későbbiekben jelent majd gondot, mert az igénybevételeket nehezebben viseli, mint a jól mozgó gerinc. A kopásos betegségek is gyorsabban alakulnak majd ki később, bár ez a ferde gerincnél is megvan. A műtéti kockázat sem kicsi, annak minden szövődményével. Azt javaslom mindenképpen beszéljék meg ezt részletesen a kezelőorvosával, előnyök, hátrányok mérlegelése, és csak akkor menjen bele a műtétbe, ha ezt orvosa tanácsolja. Esztétikai okokból ne végeztesse el.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. április 14., 15:09; Megválaszolva: 2011. április 16., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: