• Térd

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! A szülés után rajtam maradt felesleges kilókat szeretném leadni. Ez már részben sikerült is: január óta 10 kg-tól szabadultam meg, nagy örömömre. Reggelente futok -heti 3-4 alkalommal-, nem diétázom, inkább igyekszem odafigyelni mit, mennyit eszem. Viszont a térdemben nincs valami rendben, gondolom a futás miatt. Igazából nem tudom megfogalmazni, mi lehet vele, nem fáj, csak kellemetlen érzés, van hogy csak bizonyos lábtartásnál érzem, de van hogy egész nap. Így napok óta inkább nem futok csak gyalogolok, nehogy nagy bajt csináljak. Eddig orvosnál nem voltam vele, nem szedtem semmit. 28 éves vagyok (154 cm és 71 kg) hamarosan szeretnénk újra gyermeket, és szeretném, hogy a térdem is szeresse majd ezt. Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a térd fájdalom témában

        Tisztelt kérdező!

         Bármi is van a térdével, az életmódja a térdének mindenképpen kedvező. Hozzáteszem azonban, hogy bármilyen nagyobb mozgásnak teszi ki azt, a kezdeti minden alkalommal történő bemelegítés ne maradjon el, mert különben hirtelen terhelésnek teszi ki a térdét és az előbb-utóbb panaszokat okoz abban. Nem írta le, konkrétan milyen jellegűek a panaszai, a korából adódóan a degeneratív, "kopásos" betegség jelentkezésének kicsi a valószínűsége.

        Bár a terhesség alatti nagyobb testsúly és a kevés mozgás előrébb hozhatja a fent leírt betegség kezdetét. A helyes diagnózis felállításához mindenképpen szükséges egy részletes orthopédiai fizikális vizsgálat, röntgen felvétel (ezt még a tervezett újabb terhessége előtt javaslom megtenni a rtg sugár magzatra károsító hatása miatt), szükség esetén egyéb képalkotó vizsgálatok. A kezelés ezektől függ. Ez lehet konzervatív, ill. gyógyszeres. Amennyiben az ízületben lévő rostos porcok károsodása, szakadása, szalagszakadás áll fenn, akár kisebb műtéti beavatkozás is lehet.

        Üdvözlettel:  Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 21:57:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: