• Scoliosis okozza?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! 17 és fél éves vagyok. Kiskorom óta gerincferdüléssel szenvedek. (Scoliosis). Jártam gyógytornára, hordtam korzetett de sajnos egyik sem segített. Most ott tartok, hogy lehet meg kell majd műteni a gerincem, de még nem biztos, az orvosom nem szívesen műtene meg, mert az egész gerincemet le kéne merevíteni. Lehet, hogy már nem fog romlani és ebben próbálok bízni  másfél év múlva, kell vissza mennem és akkor kiderül, hogy mi lesz. (73. fokos a felső görbületem. Alul pedig 50-60 körül van arra most így fejből pontosan nem emlékszem és a bal oldalt van a bordapúpom. Már meg szoktam, hogy amióta ilyen nagyfokú a görbületem, folyton fáj a hátam és elég gyakran szúr illetve a mellkasom is elég gyakran szúr. De ma reggel alig bírtam felkelni annyira elkezdett szúrni jobb oldalt a mellkasom olyan volt, mint ha beszorult volna a levegő. Masszíroztam egy kicsit és végül elmúlt, de a suliba egész nap visszatérő jelenség volt. Egyszer elmúlt egyszer újra elkezdett szúrni, főleg ha hirtelen mozdulatot tettem, vagy ha nagyobbat lélegeztem. És kicsit úgy érzem, mint ha nehezebb lenne a levegő vétel, mint ha kövek nehezítenék a mellkasomat. Most egy kicsit jobb lett a helyzet, de nem tudom, mikor jön elő újra. És a mai nap folyamán szinte minden pillanatban szúrt a mellkasom és a gerincem is. Nem tudom, hogy mit kéne csinálnom, mert ha a nagyfokú görbületem a hibás, akkor sajnos nincs mit tennem. Lehet esetleg ez más? Érdemes lenne egy kivizsgálást kérnem? Vagy várjak még? Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a scoliosis témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. Elmondása alapján a mellkas deformitása és a súlyos foku gerincferdülése okozza a légzési panaszait. Ilyen előrehaladott elváltozás idővel szív panaszokat is eredményezhet. Önnek olyan súlyosfoku az elváltozása, hogy légzési és keringési problémák megléte nélkül is javasolt a műtét, de így méginkább, hisz sajnos az öregedéssel tovább fog romlani az állapota.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. április 05., 15:43; Megválaszolva: 2011. április 10., 14:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: