• Térdsérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy mire számíthatok a térdsérülésemmel kapcsolatban, az alábbi zárójelentések alapján: 2010.09.19. Diagnózis: BNO kód Megnevezés S8340 A térd külső és belső szalagjainak rándulása és húzódása W22H0 Nekiütődés vagy egyéb tárgytól Status: A bal térdizületben folyadék nincs. Medialis oldalszalag tapadása fölött jelez nyom. érz. Medialis oldalszalag megnyult. Izület medialisan 5 fokkal nyitható. elülső asztalfiók tünet negatív. Alkalmazöt th: felvágott gipsztok Vélemény: Ditractio med. lig. gen. I. s. Javaslat: 0,4 ml. Clexan adása sc. naponta-10 ampulla felírva 2010.09.28. Diagnózis: BNO kód Megnevezés S8340 A térd külső szalagjainak rándulása és húzódása W22H0 Nekiütődés vagy ütés egyéb tárgytól Anamnesis: Controll. Status: A bal térdizületben folyadék nincs. Medialis oldalszalag tapadása fölött jelez nyom. érz. Medialis oldalszalag megnyult. Izület medialisan 5 fokkal nyitható. Elülső asztalfiók tünet negatív. Alkalmazott th: felvágot gipsztok ex. Vélemény: Ditractio elongatio. lig. collat med gen. I. s. Javaslat: A meglévő LMWH-t használja el. a meglévő térdrögzítőt viselje 4 hétig, controll p.e. 2011.03.29. Diagnózis: BNO kód Megnevezés S8340 A térd külső és belső szalagjainak rándulása és húzódása W22H0 Nekiütődés vagy ütés egyéb tárgytól Anamnesis: Controll. kb. 2 hete újra megbicsaklott a bal térde Status: A bal térdizületben folyadék nincs. Medialis oldalszalag tapadása fülöt jelez nyom. érz. Medialis oldalszalag megnyult. Izület stabil. Elülső asztalfiók tünet negativ. Alkalmazott th: Vélemény Ditractio elongatio. lig collat med gen. I. s. Javaslat: Térdrögzítő rendszeres viselése, controll panasz esetén. 2010. szeptemberében labdarúgó mérkőzésen, az ellenfél egyik játékosa a bal térdembe beletalpalt(miközben a bal volt a támasztólábam), óriási fájdalmat éreztem, bevitt a mentő a kisvárdai kórházba, ahol egy röntgenfelvétel készítése után a doktor úr(...) lábfejtől combtőig érő gipsztokot javasolt, amit fel is tettek azonnal, és kaptam 10 véralvadás gátló injekciót is. Visszamentem controll-ra, a térdem még jobban bedagadt, mint amikor a sérülést elszenvedtem, ekkor azt mondta az orvos, hogy 4 hétig viseljek térdrőgzítőt, aztán tavaszig pihentetnem kell, és kezdhetek majd sportolni. Március vége van, a térdkalácsom mozog azóta is nagyon, a belső szalagok fájnak ha kicsit erőltetem. 2 hete elmentem kocogni és kifordult a térdem(rögzítőt viseltem kocogás közben, vasmerevítős gumis, tépőzáras rögzítő), visszamentem szintén ugyanahhoz az orvoshoz aki előtte 2 alkalommal kezelt, behajlította 2-3x és azt mondta h hordjam a rögzítőt továbbra is... Várom mielőbbi válaszát! Remélem az információk alapján tud segíteni! Köszönettel: Gyöngyösi Gergely

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdsérülés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Ha térdrögzítő viselése közben is kifordult a térdkalácsa, akkor ott nagyobb baj van, mint egyszerű oldalszalag megnyúlás. Valószínűleg egy komplex szalagsérülés alakult ki, esetlegesen egyéb sérülésekkel. azt javaslom keressen fel egy másik szakrendelést, hogy több szem lássa és vizsgálatokkal (Uh. MRI) pontosabb diagnózishoz tudnak jutni. Nem kizárt, hogy valamilyen műtéti beavatkozás is szükséges lesz.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. március 30., 20:22; Megválaszolva: 2011. március 31., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: