• Mit jelent az alábbi lelet és milyen kezelést igényel 3 hónapja fáj a derekam és a jbb lábamba sugároz bokáig.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lelet gerinc CT, 2011.03.19. Az L II/III, III/IV és IV/V rést vizsgáltuk. Az lumbalis lordosis fokozott. A csigolyatestek magassági átmérői megtartottak. A csigolyaperemeken osteopita felrakódás látható. Az L III és azL IV iv. magasságában sérv nem mutatható ki, de azL IV iv. résben a porckorong körkörösen ellapult,szétterült. Az L V iv. rés jelentősen szűkebb, benne vacum fenomen ábrázolódik, itt a szembetekintő záróelemeksclerotikusak, a porckorongból medialisan 3 mm hyperdens képlet boltosul elő,mely a dúrazsákot nyomja. A jobb oldalon az osteophitak miatt beszűkűlt. A kisizületek sclerotikusak, bennük vacum fenomen figyelhető meg.

        Dr. Laki András válasza a gerinc CT témában

        Tisztelt Kérdező ! A leírás szerint többféle degeneratív elváltozás van az ágyéki gerincén, melyeket részleteznek. A csigolya peremeken meszes felrakódásokat, a gerinc kisízületeiben is meszesedéseket, "kopásos" jelenségeket írnak le. A vacum fenomen következményes gázképződés a porckorongban. A porckorongok közül a legnagyobb az eltérés az V . ágyéki és az I keresztcsonti csigolya közöttin látszott, melynek jelentősebb degenerációját és körülírt előboltosulását említik. Egy mondatot hiányosnak érzek, ezt: "A jobb oldalon az osteophitak miatt beszűkűlt" - feltehetően a csigolyák közötti oldalsó lyuk, járat van beszűkülve, ami a kifutó idegeket nyomhatja. Ideggyógyásszal konzultáljon a lelet és a lehetőleg a felvételek birtokában, hogy melyik elváltozás okozhatja inkább a panaszait és ennek alapján milyen kezelést tart szükségesnek.


        Kérdés: 2011. március 27., 12:50; Megválaszolva: 2011. március 29., 19:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: