• Csípőficam

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 4,5 hónapos kisfiammal a héten voltunk csípő uh-on! Az eredménye a következő: Jobb oldalon az alfa 76 szög fok, a béta 46 fok. Bal oldalon az alfa 76 fok, a béta 45 fok. A femurfej csontmagja egyik oldalon sem jelent meg! Betétes rugit javasoltak neki! A kérdésem az lenne, hogy mit jelent ez az eredmény? Jó vagy rossz? Válaszát előre is köszönöm szépen!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csípőficam témában

        A leírás alapján van egy kis eltérés a csípőben, de nem vészes. Az ízületi vápa teteje meredekebb egy kicsit az átlagnál (ez az alfa szög), de ez még alakul. A béta szög a normál tartományban van. Ráadásul a csípő fejlettsége nehezen megítélhető még, mert a combcsont fejének csontmagja még nem alakult ki, ezért mindenképpen szükséges egy kontroll vizsgálat. Addig is viselje a gyermek a betétes rugit, tornáztassák a csípőt és feltétlen menjenek vissza kontroll vizsgálatra a megbeszéltek szerint.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. március 25., 21:09; Megválaszolva: 2011. március 29., 11:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: