• Nyaki fájdalom lelet értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Anyukám (50 éves, általános iskolai tanárnő) pár napja nem tudja a fejét oldal irányba mozgatni, csak előre és hátra. Volt már orvosnál, kapott rengeteg gyógyszert, nyakmerevítőt is írtak fel neki. A röntgen leletének értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A leletében az áll, hogy a 4.5.6. porcrések és kisizületek beszűkültek, a proc. uncinatusok is kihegyezettek. A csigolyák peremein apró felrakódások vannak. Jobb oldalon 13mm-es nyaki borda látható. Egy másik levélben már láttam, hogy a nyaki bordára rákérdeztek, ott azt írta az orvos, hogy az csak a kézmozgásban illetve keringészavarban okozhat problémát, ha túl nagy. A 13 mm már túl nagynak számít? Illetve még azt szeretném tudni, hogy ezeket a panaszokat mi okozhatja (nem megfelelő matrac, párnák..?) és hogy a jövőben hogyan lehetne ezt elkerülni? Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Szabó Orsolya

        Dr. Laki András válasza a nyaki röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A nyaki gerinc felvételen leírtak szerint a csigolyákon többféle degeneratív elváltozás is látható. A porcrések szűkületetét a közöttük lévő porckorongok lelapulása okozza (Azt, hogy van-e esetleg nyaki gerincsérve is, ezt röntgenfelvétellel megállapítani nem lehet, ehhez nyaki MRI vizsgálatra lenne szükség). A processus uncinatusok a csigolyák felső-oldalsó, kissé kiemelkedő peremeit jelentik, a kihegyezettségük a csigolyák egyéb peremein lévő kis felrakódások leírása enyhe fokú degenerativ meszesedésekre utal. A nyaki bordák a számfeletti, legalsó, VII. nyakcsigolyán kifejlődött, általában csökevényes bordák. A 13 mm-es nyaki borda viszonylag rövid, előfordulnak ennél jóval hosszabbak is. A nyaki bordával kapcsolatosan Ön által idézett tünetek egyébként különböző eredetűek lehetnek, a felső végtag idegeinek és ereinek károsodását nemcsak a nyaki bordák hanem más, csontos - kulcscsont, I borda - valamint izom- és szalageredetű leszorítások, szűkületek is okozhatják, amit mellkaskimeneti szindróma (thoracic outlet syndroma) néven ismerünk. Erről részletesen olvashat többek között a honlapunkon is. Véleményem szerint az édesanyjának a hirtelen kialakult panaszait nem a nyaki borda okozza, de azt, hogy mi is váltotta ki, a pontos kórelőzmények és fizikális, esetleg egyéb műszeres vizsgálat eredményeinek ismerete nélkül nem lehet véleményezni.


        Kérdés: 2011. március 25., 20:18; Megválaszolva: 2011. március 29., 19:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: