• Térd és hát problémák.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor/doktornő! Elnézést,nem tudom,hogy Ön melyik nemhez tartozik,a kérdésem a következővel kapcsolatban lenne.: Ma voltam orthopedia-i vizsgálaton és a következő leletet kaptam.: 2 ir. bal térd + axialis patella, + 2 ir. D-L-S gerinc rtg felv.: Chondromalatia patellae és gonarthrosis.Fokozottabb háti kyphosis és lumbalis lordosis.Az L.V. az S.I-hez viszonyítva fél cm-es ventralis spondylolisthesist mutat a proc.art.inferioron lysis.A D-L átmenetben balra convex scoliosis. Szeretném,ha megírná nekem,hogy ez most pontosan mit jelent,mi lehet ebből és egyáltalán kell-e tartanom valamitől.Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a hátfájás témában

        A röntgen lelet, amit elküldött az az életkorához képest elég rossz. Már, ha ez tényleg igaz, de ezt csak vizsgálattal tudnám eldönteni. Amit írnak: a térdkalács porca elvékonyodott, a térdízületben kopásos betegség látszik. A háti és az ágyéki gerincgörbület fokozott (kissé görnyedve jár!?, az utolsó ágyéki és az első keresztcsonti csigolya egymáshoz képest el van mozdulva és van egy kis gerincferdülése is. Ha ezek igazak, akkor van mitől tartania. Kímélni kell a térdeit, ha aktívan sportol, akkor visszább kel fogni azt, vagy úszásra, kerékpározásra cserélni, mert ha folytatódik a kopás a térdben, hamarosan térdprotézis beültetésre lesz szüksége. A csigolyák elmozdulását nehéz röntgen nélkül megítélni, erről egy olyan ortopédust, vagy idegsebészt kérdezzen, aki meg tudja nézni a felvételt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. március 18., 21:29; Megválaszolva: 2011. március 22., 23:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: