• Gerinc röntgen eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó!Kérem értelmezze a gerinc röntgenemet.Oldal irányból csak a felső 6 nyakcsigolya ábr.teljes egészében.A lordis enyhe ívű.Az ív. rések magassága megtartott.Nyaki borda nem látszik.A lumbalis lordosis íve és a sacrum dőlésszöge fokozott.Az I.S. rés beszűkült.L.V.bal pediculusának conturja nemkövethető kb 2.5x2cm-es meszesedés látszik a nyílirányú felvételen a pediculus várható helyén ,a jobb pediculus kontur sem követhető, biztonsággal a nyilirányű felvétel ott kisebb kiterjedésű meszesedés látszik , a látott kép secunder folyamatra utalhat,ezért csontizotóp vizsg. szüks. a viszonyok pontosabb tisztázására.L.V.-nél spina bifida is megfigyelhető.Kérem írja le ez mit jelent.köszönettel

        Dr. Laki András válasza a gerinc röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! Sajnos nem írta meg a röntgenvizsgálat elvégzésének okát, illetve azt hogy van-e valamilyen ismert egyéb alapbetegsége és ki utalta be a röntgenvizsgálatra (háziorvosa, reumatológus, ortopéd szakorvos stb.) Így kizárólag a lelet szövegét tudom értelmezni, hozzáteszem, hogy látatlanban nem is lehet véleményezni egy leírt elváltozást. A leletből kiemelve a pozitiv illetve kóros eltéréseket: - a 7 nyakcsigolyából a legalsó, a VII. csigolya az oldalirányú felvételen igen gyakran a vállak takarásába esik, ezért sokszor nem ábrázolódik; ez nem kóros, hanem alkati adottság. (Ha valakinek rövidebb a nyaka vagy vaskosabb a válla, akkor szinte törvényszerű ez a jelenség). - A nyaki gerinc görbülete (lordosis) kissé enyhébb az átlagosnál, vagyis egyenesebb a nyaka. - a lumbalis lordosis (=ágyéki homorulat) ívének és a sacrum (= keresztcsont) dőlésszögének fokozottsága szintén alkati tényező - az I.S (valószínűleg L.S. rés szerepel a leletben) az 5. ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti rés, aminek szűkülete a közöttük lévő porckorong lelapulására utal, ennek porckorong elváltozás lehet a háttérében. - az L. V ( 5. ágyéki) csigolya pediculusai a csigolyák oldalsó íveit jelentik. Ezekkel kapcsolatban látott a leletező orvos egy-egy kóros meszesedést, valamint kontúr hiányt, aminek a további vizsgálatát javasolta. A leletező orvos a lehetőségek közül felveti másodlagos folyamat gyanúját, ezért javasolta a csontizotóp vizsgálatot. A csontizotóp vizsgálatról tudni kell, hogy nagyon érzékenyen mutat ki anyagcsere szempontjából aktív (gyulladásos vagy daganatos) csontfolyamatokat. Ha ezen a területen az izotóp vizsgálat nem mutat kórosat, akkor az aktív betegség nagy valószínűséggel kizárható. - az L V spina bifida fejlődési rendellenességet jelent, vagyis ugyanennek a csigolyának a hátsó íve nem záródott be a fejlődés során, ezt szokták nyitott gerincnek is nevezni. Ha csak a csigolya csontos ívét érinti, akkor nincs különösebb jelentősége, viszonylag gyakori rendellenesség. Egyes embereknél azonban fájdalommal járhat. Mindenképpen javaslom a vizsgálatot kérő kezelőorvosával való találkozást és a lelet valamint a további képalkotó, vagy egyéb vizsgálatok és szakorvosi konziliumok megbeszélését. A kezelőorvos lehetősége szerint, a leletező radiológussal történő személyes vagy telefonos konzultáció is hasznos lehet a panaszok, tünetek, egyéb vizsgálati eredmények és a röntgenlelet együttes értékelésére.


        Kérdés: 2011. március 18., 20:57; Megválaszolva: 2011. március 22., 10:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: