• Kórképmagyarázat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Szerkesztőség! Kérem, az alábbi vizsgálat eredményét magyarázza meg számomra! LUMBÁLIS GERINC CT VIZSGÁLAT: Enyhe ívű, fordított S-alakú scoliosis látható.A lordosis íve elsímult. A csigolyák mésztartalma megtartott. L4 csigolya alsó véglemezének környezete kifelyezetten sclerotikus, degeneratív inhomogenitás látható. Th 12- L4 közötti segmentumokban kóros eltérés nem látható. L4-5 közötti discus kifejezetten ellaposodott , centralis és jobb oldali túlsúlyú, kb.8 mm vastagságú discus hernia figyelhető meg, mely a lateralis recessust kitölti, a durazsákot kifejezetten comprimálja. Mind az eredő, mind a kilépő gyök érintett. L5- S1 segmentumban ellaposodott discus figyelhető meg. AZ L5 csigolya dorsalis jobb oldali peremén meszes felrakódás van, mely miatt a jobb oldali foramen kissé szűkült. Paravertebralis lágyrészben natívan körülírt kóros eltérés nem látható. Vélemény: Hernia disci L4, mely a jobb oldali kilépő L4 és eredő L5 gyököt comprimálja. Degeneratív eltérés okozta foramen szűkület az L5-S1 között jobb oldalon. Scoliosis lumbalis. Köszönettel:

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a gerinc CT témában

        Tisztelt Kérdező! Az ágyéki gerincen S alakú kóros görbület, gerincferdülés van. Az ágyéki 4-es csigolya (L4) lemeze meszes, kopásos eltérés látható rajta. Az ágyéki 4-5-ös csigolyák között laposabb a porckorong, itt van egy 8 mm-es sérv (discus hernia), mely oldalra kitölti a gerinccsatorna melletti teret, nyomja a gerincvelő burkát (durazsák), illetve a gerincvelőből kilépő ideggyököket is. Az ágyéki 5-ös csigolya és a keresztcsont között is ellaposodott a porckorong. Az ágyéki 5-ös csigolyán meszesfelrakódás van, ez okoz szűkületet szintén a csigolya mellett, ahol kilépnek az ideggyökök. Diagnózis: gerincsérv az ágyéki 5-ös porckorongnál, mely jobb oldalon nyomja a kilépő ideggyököt. Ez okoz valószínűleg jobb alsó végtagba sugárzó fájdalmat.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. március 14., 22:49; Megválaszolva: 2011. március 16., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: