• Mi a combcsontfej elhalás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy vé már hogy fáj a bal csípőm, el mentem az ortopédiára, és el küldtek a röntgenre. A felvétel alapján, meg állapították, hogy combcsontfej elhalásom van. Miben nyilvánul ez meg, és mik a következménye, illetve, mik a szövődményei? Ez év Március 1-én van időpontom MR vizsgálatra, bízom benne, hogy nem lesz valami rossz az eredményem. Ha mégis, akkor műtéti úton orvosolható e, és ez miként történik? Várom válaszukat. Tisztelettel.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a combcsont témában

        A comb fej elhalásnak az a lényege, hogy valamilyen behatásra károsodik a combfej egyébként sem jó vérellátása és elhal az élő csontállomány, és a terheléstől a meszes csontrész beroppan, ezáltal nem lesz terhelhető az adott csípő és járásképtelenné válhat a beteg. Ennek sok oka lehet. Gyakran látjuk ezt vegyszerrel, oldószerrel dolgozóknál, tartósan szteroidot szedő betegeknél, érbetegeknél stb. Ha még kezdeti stádiumban van az elhalás folyamata, akkor a combnyak felfúrásával lehet serkenteni az élő csontállományt, hogy benőjön a korábbi helyére. Ha viszont már beroppant a fej, akkor csak a protézis műtét segít.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. február 06., 16:03; Megválaszolva: 2011. február 09., 21:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: