• Csípőprotézis utáni problémákra mit tanácsol?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Anyukám 66 éves, egy éve kapott csípőprotézist.Azóta sem épült fel teljesen, sok probléma adódott.A műtött lába rövidebb lett 1-2 cm-el,azóta folyamatosan vékonyodik az a lába.A protézis recseg- ropog, néha rettentően fáj. Ezen kívül nyáron bevérzett az egész hasfala, senki sem tudja mi okból.Szeretném megkérdezni, hogy mi az oka ezeknek a dolgoknak, mert sajnos a műtétet végző orvos nem válaszolt erre a kérdésre. Izgatottan várom válaszát, amit előre is köszönök!

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőprotézis témában

        Vizsgálat nélkül és a röntgenek ismerete nélkül nehéz megfelelő választ adni. Az, hogy 1-2 cm-el rövidebb az operált oldal, előfordul, hisz ugyan olyan hosszút, mint az ép oldali pontosan nem tudunk létrehozni a létező méret sorozatokból. Igaz az átlagos hossz különbség kb1 cm, de ez mindig személyes adottságtól is függ. Ezeket a hossz különbségeket általában (feltéve, ha szükséges) a másik oldal protetizálása kor szoktuk korrigálni, illetve ortopéd cipő alkalmazásával is elérhető, hogy ne alakuljon ki a végtaghosszkülönbség miatt gerinc panasz, csípő és térdfájdalom. A recsegés-ropogás is több dologtól lehet: protézis körüli meszesedés, nem megfelelő protézis méret választás, nem megfelelő beültetés, izom sérülés műtét során stb. A hasfal bevérzésénél is több ok lehet, úgymint a korábban adott vérhígító injekciók hatása, hasfali izomsérülés, esetleg sérv. Azt tudom tanácsolni, hogy ha az operáló orvosa nem válaszol ezekre a kérdésekre, akkor keressen fel egy másik ortopédust, aki vizsgálatok után pontosabb választ tud adni!


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. február 01., 18:57; Megválaszolva: 2011. február 03., 23:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: