• 4D Ultrahang eredménye - milyen kezelést javasol?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lelet: A bursa suprapatellarisokban mindkét oldalon kisebb mennyiségű folyadékfelszaporodás látható, a synoviális membrán azonban kőrkőrősen megvastagodott. A térdhajlatban bal oldalon egy nagy kb. 4*2,5*2 cm-es Baker cysta látható, a cysta felfele és medial fele is terjed. Jobb oldalon jelenleg csak egy lapos vastagabb falú semi membranosus bursa látszik. Bal oldalon a patella kifejezetten lateralizált, a patello-femoralis izületben főleg a lateralis felszin mentén látszik a hyalin porcban duzzanat és inhomogenitás. Jobb oldalon a laterizáció nem annyira kifejezett és a hyalin porc is egyenletesebb. Egyébként a lateralis izületi peremszéleken mindkét oldalon látható már kezdődő peremszéli felrakódás. A lateralis meniscusokban pedig degenerativ jelek. Meniscus laesio egyik oldalon sem mutatkozott. A keresztszalagok épnek látszanak. Vélemény: Bal oldalon kifejezett patella lateralizáció. A patello-femoralis izületben kezdődő condromalatia. Mindkét oldalon chronicus synovitis, kezdődő arhrosis. Bal oldalon Baker cysta.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Az ultrahang eredmény alapján mindkét térdben (a balban előrehaladottabb) kopásos betegség (arthrosis) van. Amit ilyenkor javasolni szoktunk térdkímélet, porcerősítő és fájdalmak esetén nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, melyek ideiglenesen csökkenthetik a panaszokat. Végleges megoldásként műtét jön szóba, mégpedig ízületi tükrözés (arthroscopia). A beavatkozás során eltávolítják a kopott, elhalt porcrészleteket, átöblítik az ízületet, felmérik a porcok állapotát, hogy szükséges-e protézis beültetés, és ha igen, akkor mikor. A beavatkozás során a Baker cysta is megszüntethető! Azt javaslom keressen fel egy ortopédiai szakrendelést és beszéljék meg a kezelési tervet a kollégával.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. január 21., 14:49; Megválaszolva: 2011. január 25., 13:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: