• Anti-CCP vizsgálat eredménye mennyire lényeges?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Deréktáji panaszok miatt fordultam reumatológushoz és közben a kérdezgetésre elmondtam, hogy a kezemen időnként párban (mindkét kézen egyszerre) begyulladnak az ízületek, reggel nagyon merevek az ujjaim és folyamatosan sajognak, és időnként megduzzadnak a kisízületek. A kezem nem deformált, talán egy kicsit változott az ujjak formája, de nem feltűnő. RTG-vizsgálat elváltozást nem mutatott és reuma faktor negatív lett. A vérsüllyedés és a CRP magas, többszöröse a ref. tartomány felső határának. Azt mondta a Doktor Úr, hogy kórházi reumatológiai szakrendelésre kellene mennem egy anti CCP vizsgálat miatt, de sikerült megcsináltatnom másutt. Ennek az eredmény 67 (50 alatt jó). 3 hét múlva kaptam időpontot a reumatológiára és most nagyon izgulok. Nem tudom mire számíthatok. A Doktornő reumatoid artritisre gyanakszik, ami autoimmun betegség, de én belgyógyászati jellegű autoimmunbetegség miatt immunsuppressív gyógyszereket szedek fenntartó dózisban (az állapotom egyensúlyban van). Mennyire perdöntő az anti-CCP vizsgálatnak az eredménye? Kellenek még vizsgálatok? Kezelhető ez egy átlagos szakrendelésen? - nagyon nem szeretnék más orvoshoz járni. Soha nem jártam korábban reumatológián és ez a Doktornő nagyon kedves, nagyon aranyos, és nagyon lelkiismeretes. Eléggé meg vagyok ijedve. Kérem, legyen szíves írja meg a véleményét, Hálásan köszönöm és további szép napot kívánok!

        WEBBeteg szakértő válasza a derékfájás témában

        Tisztelt KÉrdező! Kár, hogy nem írta meg, hogy mi az alap autoiimun betegsége, ami miatt kezelik. Legtöbb esetben ahhoz is csatlakozhatnak ízületi panaszok, és nem különálló betegségről van szó, de természetesen előfordulhat sokízületi gyulladás és társuló egyéb autoimmun betegség. Az anti CCP magasabb szintje szintén lehet részjelensége más autoiimun betegségnek, ez az érték csak éppen, hogy a normál érték felett van. Összességében kell a klinikai tüneteket értékeleni, nem elegendő egyetlen laborértéket kiragadni. Az mindenesetre gyulladásra, vagy valamilyen aktivitásra utal, hogy magasabb a CRP és a süllyedés. Mindenképpen érdemes egy immunológiai-reumatológiai centrumba egy alkalommal elmenni, és aztán természetesen kezelhetik a lakóhely szerinti reumatológián tovább.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. december 14., 14:29; Megválaszolva: 2010. december 18., 09:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: