• Csípőfájdalom és csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr! 2008. januárjában derült ki lisztérzékenységem. Előtte hosszú évekig jártam orvostól, orvosig míg rájöttek mi is a bajom. Nagyon gyakran van migrénem, vérszegény lettem, és a jobb fenekem felső szélén közel havi rendszerességgel jelentkezik egy dermatitis herpetiformis. Ez utóbbi, a diéta kezdete óta – valőszínűleg –diétahiba miatt következik be. Csontritkulásom is kialakult, (- 2,8- -3,0) három éve változatlan értékekkel. 2009. tavaszán kezdődtek jobb csípőtáji fájdalmaim, ekkor, csípőizületi gyulladást állapítottak meg a reumatológián (ránézésre). Azóta számtalan fizikoterápiás, lézeres, mágneses kezelésen, injekciókúrán vettem részt. Voltam csontkovácsnál, fáldalomcsillapító gyögyszereket szedtem, de a fájdalom nem múlik. A vérképemban a sűllyedés értéke azóta általában 18-22. Születésem után jobb oldali csípőficamom volt, 6 hónapos korormig szíjban kellett lennem. 177 cm magas és 67-68 kg vagyok, kb. 15 éve tarom a súlyom. Még nem szültem. Szeretek futni, de az most nagy fájdalommal jár, így mostanában inkább úszni járok. A reumatológusom is pihenést, mozgásszegény életmódot javasolt, aminek az eredménye, az elmúlt egy évben sajnos, + 5 kg testsúlynövededés lett. Felkerestem egy másik orvost, aki elküldött végre MR vizsgálatra, melynek eredménye itt olvasható: Jobb vápatető mentén az anterolateralis szegmensekben az ízfelszini porcban apró subchondralis ciszták vannak, melyet diszkrét ödéma is határol. A superior labrumban is jelzavarok vannak, és egy igen apró paralabralis ciszta is valószínű. A vápatető lateralis pereme mentén a porcfelszín is kissé elvékonyodott. A femurfej-nyak átmenetben az superoposterior kontur mentén minimális ödéma van. A combfejben avascularis nedrosisra utaló jel nem látszik. Vélemény: Femoroacetabularis impigement gyanuja jobb oldalon. Combfej necrosis nem igazolható. Sajnos, hiába próbálok az interneten utána nézni, de ezek az elnevezésekre nem találok magyarázatot. Nagyon köszönöm előre is, értékelő válaszát, és véleményt az összetett problémáról! Tisztelettel: V. Rita

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR lelet lényege, hogy a porcállaományban több helyen is van cysta, amely egy degeneratív, kopásos folyamat jele. Az oedema, tehát a folyadék felhalmozódása már másodlagos jelenség, ez valóban egy kis gyulladásra, helyi irritációra utalhat. Mindezek az eltérések összességében valószínűleg a csípőficam következményei, mert ilyenkor más terhelési viszonyoknak van kitéve a csípő, hajlamosabb a kopásos folyamatra. Ortopédián lenne célszerű megmutatni ezt a lelet, ott esetleg szóba jön az is, hogy a csípőbe adjanak porcvédő injekciót. A csontritkulás lehetséges, hogy összefüggésben van a lisztérzékenységgel. Ilyenkor a felszívódási zavar miatt a D-vitamin felszívódása is zavart szenvedhet. Fontos lenne ezt részletesebben kivizsgálni, D-vitamin szintet nézni, és ennek megfelelően kezelni a csontritkulást.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010. december 12., 23:04; Megválaszolva: 2010. december 14., 22:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: