• Kérem segítsenek!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Segítségét kérném sürgősen. 33 éves férfi vagyok. 2 éve nagyon fáj, ha leülök (a farokcsontom, vagy az a körüli terület). Nem történt semmilyen sérülés. Egy kemény felületen történő hosszabb ülés közben kezdett fájni és azóta sem múlt el. Néha kicsit enyhébb, néha rosszabb, de 2 év alatt egyszer sem múlt el. Beutaltak CT vizsgálatra. Meg is kaptam a leletet, viszont semmit nem fűztek hozzá, csak a recepción odaadták és kész. Az ortopéd szakorvoshoz (aki beutalt a vizsgálatra) csak JANUÁR KÖZEPÉRE kaptam újabb időpontot, amikor elvihetem neki ezt a leletet, hogy elmondhassa mi áll rajta. Kedves Doktor Úr! Kérem magyarázza el, hogy mi van a leletre írva, mert most fogalmam sincs mit gondoljak. Azért nem mindegy, hogy halálos beteg vagyok és van egy rákos daganat a farokcsontomon vagy csak van esetleg egy enyhe csonthártya gyulladásom, ami akár ki is kezelhető. Nem akarom az egész Ünnepeket rettegéssel tölteni, mert ez nem csak az én Karácsonyomat, de az egész családomét is tönkreteszi! Kérem szépen magyarázza el, hogy mit jelent ez a lelet. AZÉRT, hogy ha nincs komoly bajom, akkor ne kelljen az egész Karácsonyt rettegésben töltenem és azért is, hogyha komoly bajom van, akkor legyen időm felkészülni a jövő évben rám váró dolgokra. Tehát beidézem szó szerint a lelet szövegét és kérdezném, hogy: - műteni kell engem? - súlyos ez a dolog? - kezelhető/gyógyítható? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! A lelet szövege tehát: "Coccygeum CT vizsgálata A vizsgálatot ossealis folyamat kizárására kérték. Natív sacrum és coccygeum vizsgálatot végeztünk. Az ágyéki lordosis fokozott. A sacroiliacalis rések minimálisan szűkebbek, bennük ventralisan kis vacuum fenomen látható. Az L.V.-S.I. közötti porckorong kissé laposabb, ugyanitt a discus enyhe körkörös protrusioja figyelhető meg. Értékelhető duracompressio nem igazolható. Az os coccygeum distalis fele éles ívben ventral felé fordul, luxatio nem igazolható. Az elváltozás v.s. variationak felel meg. Az ábrázolt csigolyákban körülírt szerkezeti eltérés nincs, a csontkontúrok megtarottak. A környező lágyrészekben körülírt elváltozás a natív szeleteken nem igazolható. Vélemény: Discopathia L.V.-S.I. A vizsgált régióban körülírt csontszerkezeti eltérés nem igazolódott."

        Dr. Boros Miklós válasza a farokcsont témában

        Tisztelt Kérdező! Dagantos betegsége nincs. A gerincet alkotó csigolyák között porckorongok már krónikus kopás jeleit mutatják, A farokcsont rendellenes helyzetű, ez valószínűleg veleszületett. Az Ön teendője a napi rendszeres mozgás, gerinctonra. A torna és a mozgás a legfontosabb lépése a kezelésnek. Kérje gyógytornász segítségét. Az esetlege műtét szükségességéről csak az ortopédus tud nyilatkozni a CT felvételek megtekintése után.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. december 07., 22:57; Megválaszolva: 2010. december 09., 09:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: