• Térdfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kedves dorktor Úr/Nő én 7 éve triatlonozom és kb 3 éve a terdem alatt egy dudor jelent meg ami rendkivül érzékeny tehát a mai napig fáj ha kicsit megütöm ha legugolok ha ugrálok és a többi ilyen jellegű mozgásnál. elment az orvos ortopédiára onnan elküldött röntgen felvételt készittetni. A felvételről arra a megállapitásra jutott hogy "csontritkulás van a csontmagban " ezért remélem jol mondom levált a csont és ez okozza a dudort. Közölte a gyógymódot hogy 2 évig semmilyen jellegű mozgást nm végezhetek csak uszhatok de a futást bringázást mindenképp abba kell hagynom és 2 évre adott tesi felmentést. és ez a dudor el fog mulni visza "forr".Mivel nagyon szeretem ezt a sportágat nagyon rosszul esett ez a kijelentés és szerettem volna meghallgatni más ortopédus orvos véleményét . el is mentem aki a következőtt állapitotta meg: semmit nem tud csinálni ugyan ugy sportolhatok sosem fog elmulni majd ha öregleszek akkor kell majd megműteni addig amit birok a sportban azt csináljam.Végül azt tettem hogy 1 éveig nem csináltam semmit.....mivel láttam hogy a helyzet nem javul ujra elkezdtem triatlonozni ment is a dolog amig nem kell térdelni meg gugolni.......Viszont mostanság már olyan mértékben fáj a térdem hogy néha azt érzem nem bir megtartani egy lépcsőn felmenni kész szenvedés és sétálásnál is nagyon fáj.... Azt szeretném kérdezni hogy mit tegyek? mi lenne logikus döntés? mert ez nem állapot. Két orvos teljesen más véleményen van. köszönettel : Rózsa Sándor

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Leírása alapján Önnek Osgood-Shlatter kórja van. Én is átestem ezen a tortúrán amin Ön. Én versenyszerüen röplabdáztam. 14 évesen kellett abbahagynom. Abban az időben (90-es évek) az volt a szokás, hogy teljes felmentést adtak a növekedés befejeződéséig, ultrahangos kezelést javasoltak és ha a növekedés befejeződése után is panaszt okoz, akkor műtéti eltávolítást. A mai kezelési elvek szerint maximum csak részleges felmentést javasolunk (ugrás, futás), mellette kerékpározás, úszás. Gyógyszeresen esetleg nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, porcvédő szerek szedése (Dona, Chondrosulf). Azt javaslom próbálja meg az utóbbiakat és a második orvoshoz járjon kontrollra.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. november 23., 17:09; Megválaszolva: 2010. november 25., 09:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: