• Keresztszalagszakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 15 éves kosarazó lányom kb. 2 hónapja térdsérülést szenvedett. Az első MR vizsgálat szerint teljes keresztszalagszakadása van, nem műthető mert a csontjai még növésban vannak. A fizikális vizsgálat a teljes szakadást nem erősítette meg. A sérülést követően néhány nap múlva már jól mozgott , térdét tudta hajlítani, guggolt is. Kb. 1 hónapja napi rendszerességgel gyógytornát végez. Illetve egyenes vonalú mozgásokat / futás, biciklizés / A tegnapi napon ismét készült MR vizsgálat, amely jelentős részleges szakadást mutatott ki. Ennek fényében a következő kérdéseim lennének: 1. Mi okozhatja az eltérést a két MR eredmény között? 2. Kell-e műteni.? 3. Mikor és hogyan térhet vissza az aktív sportoláshoz? 4. Segít-e majd egy megfelelő térdvédő? 5. Várható-e teljes gyógyulás? Köszönettel

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Az MRI egy a lágyrészeket vizsgáló, mágnesességen alapuló vizsgálat, mely a legkorszerűbb diagnosztikus eljárások közzé emeli, de ez nem jeleni azt, hogy mindent jól lát, és tévedhetetlen. Ami az eltérést okozhatta: - az MRI pontossága 75-85% között mozog (alkattól, állapottól, függően) - az sem mindegy ki leletezi, mennyire jártas az adott ízület MR anatómiája terén. Pontos, 100 %-os választ az ízületi tükrözés adhat arról, hogy van-e keresztszalag szakadás, és ha igen, az milyen foku. Ha részleges a szakadás nem kell műteni. Ha teljes, akkor el kell dönteni, hogy szükséges -e? Nagyon sok sportoló él és sportol elülső keresztszalag nélkül. Jól megerősített combizomzattal ez jól kivitelezhető. És ha nem okoz a mindennapi életében panaszt, akkor nem szabad erőltetni a műtétet. Megfelelő térdvédő segíthet abban, hogy csökkenjen a valószínűsége, egy olyan sérülésnek, ami továbbszakadáshoz, vagy ismételt szakadáshoz vezessen. A műtéttől várható teljes gyógyulás, és hogy ez mikorra jön létre az függ a műtéti technikától, az alkattól, a térd anatómiájától. Pontos választ a kezelőorvosa tud ez ügyben adni!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. november 20., 09:55; Megválaszolva: 2010. november 23., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: