• Mennyire gyorsan fognak kopni a csontjaim?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Ur, Koszonom a valaszt. Mennyire nagy annak a kockazata, hogy a kor elorehaladtaval tovabb kopnak az izuletek illetve kevesbe meszes lesz a csont? MIt lehet tenni a kezdodo izuleti kopas megallitasara? Vissza lehet a kopast forditani? Art neki a sport? Koszonom, Tisztelettel. Tisztelt doktor úr, Másolom alább a témában előzőleg feltett kérdésemet. Közben azt a véleményt kaptam vizsgálat után, hogy Sudeck ahtropia miatt maradt vissza a mozgás beszükülés (reggeli merevség). Ezenkívül mivel FHL ínletapadás is volt a törés után amit műtöttek hegesedés miatt nem nyújtható megfelelőel a láb. Kérdésem: lehet-e valamit kezedeni a Sudeck maradványtünetekkel és a hegesedés okozta beszűküléssel? Üdvözlettel, Tisztelt Doktor Úr/doktornő, 2,5 éve volt sípcsont törésem, tavaly decemberben vették ki a fémeket. A bokám még mindig reggelre elmerevedik, gondolom keringési probléma miatt. Mit lehet tenni ez ügyben? Rendszeresen sportolok és a bokát tornásztatom. Köszönöm, Üdvözlettel, 2010-09-14 13:56 Vizsgálat nélkül, illetve röntgen és a korábbi dokumentumok ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni. Ami általában a gondot szokta okozni, az az inaktivitás a műtétet követő időszakban. Azzal, hogy nincs, illetve kisebb a terhelés a bokaízületen is a csontok átstrukturálódnak, a szalagok összehúzódnak, a porcok is érintetté vállnak. A teljes terhelés elérését követően több évbe is beletellhet, míg visszaáll a sérülés előtti állapot, de az is előfordul, hogy teljesen nem javul meg. Azt javaslom kerese fel kezlőorvosát a problémájával és együtt járjanak utánna mi lehet a legjobb megoldás rá! Addig is rendszeres torna, úszás, porcerősítők szedése ajánlott. 2010-11-05 17:00 Sudeck distrophia (gondolom ezt diagnosztizáltak az utolsó vizsgálat során) után nehéz panaszmentessé tenni az érintett végtagot. A hegesedéseket általában csak műtétesen lehet oldani. A fájdalmat lehet csillapítnai gyógyszeresen, fizikoterápiával, fűrdőkezeléssel. illetve fontos még a csontok mésztartalmának követése. Ha növekszik a mészállomány, akkor helyreállt valamilyen formában a csont vérellátása és megindult a csont újraképződést. Ezt egyszerű röntgenfelvételen is észre lehet venni, de a legpontosabb mérés a csontdenzitometria (csontritkulás mérés).

        WEBBeteg szakértő válasza a boka témában

        Sajnos a kor előrehaladtával az ízületek sérülés nélkül is kopnak. A korábban megsérült, esetleg tört ízületek az átlagnál gyorsabban. A csont mésztartalma is fokozatosan csökken a kor előrehaladtáva, de ez egyedi eltéréseket mutat. Az ízületi kopást nem lehet megállítnaai, csak lassítani. Porcerősítők szedésével, és olyan mozgásokkal, amikot nincs a teljes testsúly az ízületen (pl.: úszás, kerékpározás). Minden egyébb sport kisebb-nagyobb mértékben fokozza az ízületi kopást. Viszont a csontállomány megőrzéséhez elengedhetelen a mozgás. Így kompromisszumot kell kötni. Erre jó az említett két sport.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. november 09., 19:11; Megválaszolva: 2010. november 11., 22:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: