• Vérkeringés lábtörés után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr, Másolom alább a témában előzőleg feltett kérdésemet. Közben azt a véleményt kaptam vizsgálat után, hogy Sudeck ahtropia miatt maradt vissza a mozgás beszükülés (reggeli merevség). Ezenkívül mivel FHL ínletapadás is volt a törés után amit műtöttek hegesedés miatt nem nyújtható megfelelőel a láb. Kérdésem: lehet-e valamit kezedeni a Sudeck maradványtünetekkel és a hegesedés okozta beszűküléssel? Üdvözlettel, Tisztelt Doktor Úr/doktornő, 2,5 éve volt sípcsont törésem, tavaly decemberben vették ki a fémeket. A bokám még mindig reggelre elmerevedik, gondolom keringési probléma miatt. Mit lehet tenni ez ügyben? Rendszeresen sportolok és a bokát tornásztatom. Köszönöm, Üdvözlettel, 2010-09-14 13:56 Vizsgálat nélkül, illetve röntgen és a korábbi dokumentumok ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni. Ami általában a gondot szokta okozni, az az inaktivitás a műtétet követő időszakban. Azzal, hogy nincs, illetve kisebb a terhelés a bokaízületen is a csontok átstrukturálódnak, a szalagok összehúzódnak, a porcok is érintetté vállnak. A teljes terhelés elérését követően több évbe is beletellhet, míg visszaáll a sérülés előtti állapot, de az is előfordul, hogy teljesen nem javul meg. Azt javaslom kerese fel kezlőorvosát a problémájával és együtt járjanak utánna mi lehet a legjobb megoldás rá! Addig is rendszeres torna, úszás, porcerősítők szedése ajánlott.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a lábtörés témában

        Sudeck distrophia (gondolom ezt diagnosztizáltak az utolsó vizsgálat során) után nehéz panaszmentessé tenni az érintett végtagot. A hegesedéseket általában csak műtétesen lehet oldani. A fájdalmat lehet csillapítnai gyógyszeresen, fizikoterápiával, fűrdőkezeléssel. illetve fontos még a csontok mésztartalmának követése. Ha növekszik a mészállomány, akkor helyreállt valamilyen formában a csont vérellátása és megindult a csont újraképződést. Ezt egyszerű röntgenfelvételen is észre lehet venni, de a legpontosabb mérés a csontdenzitometria (csontritkulás mérés).


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. november 05., 17:00; Megválaszolva: 2010. november 08., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: