• Benignus jellegű

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakorvos/Nő! Az MR vizsgálati eredmény szerint a bal femur proximalis részén benignus jellegű térszűkítő folyamat van,amely elsősorban óriássejtes tumornak felelhet meg.. Mitől és hogyan keletkezett? Okozhatta-e kisebb ütés,baleset? Nőni fog-e? Biztosan jóindulatú-e? Tovább vékonyítja-e a csontot belülről? Be kell-e avatkozni műtéttel vagy a kamaszkorral változhat-e,esetleg.. felszívódik? Lehet-e ez áttétes? Ovális alakja és 9.5*2.5*3cm-es nagysága miatt sürgős beavatkozásra van-e szükség? Köszönöm szíves válaszait tisztelettel.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a femur témában

        Csak az Ön leírására tudok támaszkodni. Az óriássejtes tumor, vagy más néven barnatumor a 20-40 éves korosztályra jellemző. 80 %ban jóindulatú, 15 %-ban szövettanilag jóindulatú, de agresszíven viselkedő és 5 %-ban rosszindulatú elváltozás. Oka lehet genetikai, valamilyen külső behatás, vegyi anyag stb. A megütés általában csak a meglévő szövetszaporulat növekedésének a felgyorsulását eredményezi. Azt, hogy milyen tulajdonságú tumorról van szó, csak szövettani vizsgálattal lehet megmondani. A gyógyítása műtéti, el kell távolítani a tumort, a visszamaradó üreget szivacsos csonttal kitölteni. 10-15 -%ban adhat áttétet is. Mindenképpen mutassa meg ortopédusnak lehetőleg a budapesti ortopédiai klinikán a Karolina úton. Itt foglalkoznak a daganatos betegek kezelésével a legeredményesebben.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. november 02., 06:57; Megválaszolva: 2010. november 05., 10:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: