• Ízületi probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Remélem kapok itt valami támpontot a problémámhoz, amit előre is köszönök. Hobbi szinten testépítek, természetes módon. Pár ízületemet pl csukló örökre elrontottam, bár javulgat valamit, mert pár hónapja ízületvédőt szedek, ami lassan regenerál. Viszont kb 1,5 hónapja csak úgy hirtelen több végtagommal is gondom akadt. Konkrétan a jobb bokám nincs a helyén, valamint egyik combom, jobb kulccsontom. Járok csontkovácshoz, már 3-szor voltam, de eddig semmi javulás, és azt hajtogatja, hogy az ízületek a helyükön vannak már, és ez amit érzek a kopás miatt van, és nincs elég ízületi folyadék. Ezzel csak az a gondom, hogy ő nem érzi azt amit én. Nem ropog, nem recseg egyik sem, de bizonyos mozgásoknál érzem hogy ugrál ki a helyéről. Azt szeretném megtudni, hogy milyen kórházi vizsgálat létezik erre, amivel meg lehetne állapítani, hogy mi a helyzet valójában és helyre lehet-e tenni a problémás részeket. Kizártnak tartom hogy az ízületi folyadék a gond, hiszen szedek hónapok óta, ezt javító tablettákat, és hatnak is érezhetően. Ráadásul az említett gondok 1-ik edzésről a másikra jelentkeztek, mindenféle előzmény nélkül. A Bokám és a combjaim a sok sétától mehettek ki a helyükről. (nem végzek lábra súlyzós edzést már majdnem 1 éve, és eddig nem volt panaszom.) De a legjobban a kulccsontom mozgása zavar,ami csak húzódzkodáskor kattan, és olyan mintha nem lenne a helyén, és ez idegesít. Másik gondom pedig, hogy valahogy megerőltettem a mellkasomat (mell edzésre tippelek, azon belül is a tárogatásra, amit lassan végeztem, hogy nyújtsa a mell izomomat - ez lehetett a gond szerintem), és annyira rossz, hogy most elterveztem hogy kihagyok minden súlyzós edzést, és csak sétálok, has izmot edzek, amíg nem múlik el a gond. Nyomásra is fáj a szegycsontom környéke, valamint a mellizmom belső fele, és a kulccsontom alsó része is. Akkor is fáj, ha kicsit ráfeszítek csak, nyilaló érzés. Nem tudom jól gondolom-e hogy gyulladás lehet ez, vagy valami komolyabb bajom is lehet? Ezt hogyan lehetne kideríteni, milyen vizsgálattal? Egyébként táplákozásom viszonylag változatos, minden nap szedek Multi-vitamint, Plussz Ca-Mg-t, és C vitamint, valamint MSM-et, és Glukozamint. Valamint egy ideje kenegetem gyulladáscsökkentővel a mellkasomat, de nem akar javulni. Érdekes, hogy 4 hete kihagytam egy hétig az edzést, és majdnem elmúlt. Most viszont 1 hét kihagyás alatt semmit nem javult. Várom mielőbbi válaszát. Üdv. Szabó Attila.

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint az ízületek túlterhelése miatt, vagy egyéb alkati okok miatt kitágultak az ízületek, megnyúltak a szalagok, ún. hypermobilitás jött létre. Ez hajlamosíthat az csontvégek elmozdulására, subluxációra, ficamra. Ezt meggyógyítani nem fogja tudni a csontkovács. A legfontosabb a megelőzés, csökkenteni kell a terhelést, illetve rögzítőket is használjon, pl. térd, vagy csuklórögzítőt. Kérje ki gyógytornász vélemémyét is, mert bizonyos izomcsoportok erősítésével is sokat lehet javítani.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010. október 27., 09:03; Megválaszolva: 2010. november 02., 20:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: