• Ízület kattogása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! Gyermekkorom óta tapasztalom azt, hogy a bokám járás közben vagy akkor is, ha csak mozgatom a lábamat, kattog, recseg. Ahogy telt az idő, észrevettem, hogy már nem csak a bokám, hanem igazából mindenem (térdem, csuklóm, nyakam, gerincem, vállam, könyököm, csípőm, ujjaim) kattog. Elég hangos, és van, hogy fáj is egy-egy nagyobb reccsenés alkalmával. Általában nem érzek fájdalmat az ízületeimben, néha előfordul, hogy itt-ott fáj, de nem állandóan. Sajnos az utóbbi 1-2 évben viszonylag keveset mozgok, tornázok, de korábban, amikor aktívabb életet éltem akkor is "ropogtam" a megmozdulások alkalmával. Szeretném kérdezni, hogy vajon mire lehet következtetni az általam leírtak alapján? Hogy esetleg érdemes ezt jobban kivizsgálni vagy sem. Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Szabó Csilla

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kattogó ízület témában

        Leírása alapján egy általános ízületi lazaság lehet panaszai hátterében. A lazább ízületi tokok miatt nem mindig folyamatosan gördülnek az ízfelszínek egymáson hanem néha "zöttyennek" az ízfelszínek közé besodródó lágy részek, illetve az ízületi egyenetlenségek miatt. Ez sajnos idővel a porcok gyorsabb kopását eredményezheti. Azt javaslom keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, hogy kiderüljön tényleg ez áll-e a háttérben és, hogy a megfelelő megelőzést el tudja kezdeni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. október 19., 23:47; Megválaszolva: 2010. október 21., 13:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: