• Lépcsőzés minden nap

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő / Doktor Úr! Árthat nekem az, ha minden nap 1x-2x gyalog jövök fel a 9. emeletre (162 db lépcső)? Ha többször kell mennem, akkor már a liftet is használom. Ezt azért csinálom, mert nem nagyon van időm sportolni, és ez is legalább mozgás. Jó az állóképességem javítására, mert futni, úszni nincs időm (nem tévézek helyette, hanem tanulok). Ezen kívül csak tornázom, de nem minden nap. Fogyni is szeretnék, és úgy tudom, a fogyás akkor tud elindulni, ha a pulzusom 100 alatt van (egyébként normális a pulzusom), úgyhogy gyakran viszonylag lassan, pár perc alatt megyek csak fel, hogy ne emelkedjen a pulzusom nagyon. Máskor néha lendületesen jövök fel, hogy az izmaim se lustuljanak el. Nincs izomlázam tőle, és nem fáradok el ennyitől. Apának és anyai ágon a két nagyszülőmnek 40-50 éves korára már lett térdízületi baja, de csak annyi, hogy vigyázgatniuk kell vele, illetve apa gyógyszert szed. Viszont a nagymamámnak azért, mert sportoló volt, a nagypapámnak meg azért, mert egész nap ülő munkát végzett (este is), apukámnak pedig azért lett ilyen baja, mert sokat lépcsőzik a munkája miatt (nálam többet). Szóval nem hiszem, hogy örökletes lenne. Én pedig egyáltalán nem érzek fájdalmat a térdeimben. Igaz, még csak 2 hónapja csinálom ezt. Lehet bajom tőle? Vagy esetleg olyan étrendkiegészítőt fogyasszak, ami az ízületeket építi, javítja?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        A lépcsőzéstől nem valószínű, hogy baja lesz a térdének, kivéve pl. ha térdre esik! Ha fogyni szeretne, akkor viszont nem ez a megfelelő tevékenység. Ahhoz, hogy a szervezet zsírt égessen (a fogyás alapja) legalább 30 perc folyamatos a mindennapi mozgásnál intenzívebb aktivitás szükséges. Ha vigyázni szeretne a térdízületeire és fogyni is akar, akkor az úszást és a kerékpározást ajánlom és legalább alkalmanként 40-50 percet folyamatosan.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. október 13., 12:20; Megválaszolva: 2010. október 14., 18:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: