• Gerinc RTG és panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktornő/Úr! Pár hónapja járáskor, lépcsőzéskor, álláskor nagyon fáj a derekam, és időnként a térdem is. Kb. 2 hete ehhez járáskor vádli fájdalom is társul, ami a gerincfájdalommal együtt kezdődik és múlik el. Nem görcsös, hanem hasogató jellegű. 30 éves koromig kézilabdáztam, jelenleg is heti 3x úszom 1-1 órát és rengeteget gyalogolok, bár mostanában már a sírás kerülget 50 m megtétele után is a fájdalomtól. A fájdalom nagyon hamar megszűnik, ha megállok és megtalálok egy bizonyos testtartást, vagy ha leülök, ill. lefekszem. Izomlazítót próbáltam szedni, de olyan izomgyengeségem van tőle, hogy az összecsuklás fenyeget, még ülésben is nehéz megtartanom magam. Az Aflamintól a torkomban érzem a savam, pedig vettem be mellé Noacidot. Gyógyszer nélkül, úszással, gerinctornával próbálom a panaszaim enyhíteni, de nem sok sikerrel. Készült RTG felvétel, de nem tudom mi van rajta. Kérem, legyen szíves írja meg nekem mi van a RTG felvételemen, mire számíthatok, és azt is szeretném tudni, mi okozhat vádlifájdalmat. (nem dohányzom és a családban van érszűkületes beteg - ez a fájdalom nem olyan) RTG eredményem: . A lumbalis lordosis kiegyensedett. Az LS gerincen enyhe S-alakú scoliosis. A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezek a kp. és a dorsalis harmadban kissé szűkebbek. Peremek enyhén megnyúltak. L.V. mélyen ül, a porc. transversusai szélesek, a sacrumra támaszkodnak. LS rés dorsalisan szűkebb. SI. hátsó íve 8 mm-re nyitott. A jobb térdben az eminenciák kihegyezettek. Köszönettel és tisztelettel várom válaszát!

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! A rtg alapján van gerincrferdülés, illetve egy nyitott csigolyaív, mely fejlődési variáció, és az esetek többségében nem okoz panaszt, de okozhat ez is. Mivel kifejezett lesugárzó fájdalom van, illetve bizonoys testhelyzetben jelentkezik, valószínűleg idegbecsípődésről van szó. El kellene menni egy neurológiai, vagy vissza egy reumatológiai rendelésre, mel lehet sérv, vagy szűkebb gerinccsatorna is az oka a fájdalmának. vannak olyan fizioterápiás kezelési módok, mely segítenek, illetve a gyógyszerek közül is vannak olyanok, melyek nem okoznak savas gyomorpanaszt!


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010. október 05., 21:09; Megválaszolva: 2010. október 13., 07:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: