• Műtét helyett elég a térdrögzítő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nő/úr! Januárban volt egy síbalesetem, ahol a belső oldalszalagom részlegesen-,, az első keresztszalagom pedig teljesen elszakadt, a kérdésem az, hogy elkerülhető-e a műtét valamilyen úton ha versenyszerűen vívok (edzésen többször "ment ki') egy orvos szerint nem, ön szerint elkerülhető? Ha igen úgy rendba tudnék jönni, hogy a porcom sem sérülne, hogy sportolhassakegy térdrögzítővel és így nem menne ki? Ha meg kell műteni el lehet azt halasztani fél vagy egy évvel? Még azt szeretném kérdezni, hogy ha veszek sínes térdrögzítőt érdemesebb-e a drágábbat venni, ami kifejezetten keresztszalag-szakadásra kell vagy elég ha az általános sínes rögzítőt veszem? Válaszát köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdsérülés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Azt tudnia kell, hogy a jelenlegi élsportolók jelentős százaléka sportol elülső keresztszalag nélkül (focisták, kosarasok, kézisek, stb) Nem csak azért mert nem pótoltatták, hanem azért is, mert a pótolt is elszakadt. A feszítő combizomzat megfelelő megerősítésével elérhető egy nagy foku stabilitás a térdben, amivel akár sportolhat is. Az, hogy ez az Ön esetében elegendő-e, azt csak vizsgálat után tudnám megmondani, mert ehhez az egész térd statikáját és stabilitását ismerni kell. Sajnos a porckárosodást nem lehet elekrülni. Már eleve sérültek a porcai, amikor a szalagok elszakadtak és sajnos ez csak tovább romlik. Minden egyes sporttevékenység (talán az úszás és a kerékpározás nem) jelentősen igénybeveszi a porcokat. A korábban sérült porcok,pedig mégérzékenyebbek ezekre a hatásokra. A térdrögzítő kérdés kétélű fegyver. Ha olyan rögzítőt használ, ami kellően merev, az akadályozza a térdét a megfelelő mozgásban és újabb, néha még súlyosabb sérüléseket eredményezhet. Ha kevésbé merevet használ, az meg lehet, hogy nem szünteti meg az instabilitást. ÉN azt javaslom erősítse meg a combizomzatot úszással, kerékpározással és nézze meg, mennyire lesz stabilabb a térde. Ha továbbra is panaszos, akkor keressen fel egy ortopédiai szakrendelést az esetleges beavatkozások lehetőségéről!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. szeptember 26., 14:19; Megválaszolva: 2010. szeptember 28., 22:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: