• Ismétlődő térdkalács ficam

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2004-ben volt egy térdficamom a jobb lábammal, akkor az ínszalagom is elszakadt. A kórházban helyre tették a térdkalácsot és megműtötték a szalagot. A műtét után kinyúltak a szalagok és egy éven keresztül szinte minden hónapban egyszer-kétszer kificamodott kifelé és vissza ment önmagától a térdkalácsom. Ilyenkor mindig bevérzet és beszűkült a mozgás. Mindig szívatni kellett. Ezután ismét megműtötték: eltávolítottak egy porcleválást, és a térdkalácsra varrták az ínszalagokat és a combomról egy izmot is. Ez sem hozott sikert, csak egy pár hónapig, és aztán ismét folyamatosan kificamodott és bevérzett. Aztán elvégeztek mindenféle vizsgálatokat, esetleges gócpontokat kerestek és a mandulámat is eltávolították. Ezután ismét végeztek egy artroszkópiát, de nem találtak semmit. Azóta erősítettem a combizmaimat és a térdemet is, elkezdtem járni thai bokszra is és már azt hittem jobb a helyzet, de ismét megrándult egy rossz mozdulat miatt.A rándulás mindig ugyanolyan kimozdul és aztán magától visszamozdul. Mi lehet annak az oka, hogy folyton megrándul , ha egy erőteljesebb mozdulatot végzek vele?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdficam témában

        Az ismétlődő térdkalács ficamnak általában anatómiai okai vannak. Az ízület fejlődése során valamilyen okból eltér a normálistól (nem feltétlen látható módon), megváltozik a statikája és ez eredményezi a ficamot. Az elvégzett műtét során csak a lágyrészekhez nyúltak hozzá tekintettel fiatal korára(még növekedésben volt). Most hogy túl van a növekedésen csontos műtét is elvégezhető( íntapadások csonttal együtt történő áthelyezése). Lehet, hogy ez fogja adni a végső megoldást. Azt tanácsolom keresse fel kezelőorvosát és eszéljék meg az ismétlődő panaszok miatt szükségessé váló műtétet.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. szeptember 14., 00:13; Megválaszolva: 2010. szeptember 17., 00:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: