• Lumbális gerinc MR eredmény értelmezését kérném

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        MR vizsgálati eredményeim értelmezésére lennék kíváncsi. A lumbális gerinc MR eredménye: A discusok ált. mérs. laposabbak, jelintenzitásuk T2-nél csökkent. Az L.V. discus a canalis spinalisba K.P. vonal régiójában , némi balo oldali túlsullyal focalis jellegű 6mm-es kidomborulást mutat. A myelon rendes magasságban végződik, nem kóros. A corpus peremeken főleg ventrálisan helyenként mérs. megnyúltság van. Vélemény: Polydiscopathia, spondylosis. Hernis disci medialis - paramedialis L.V.1.S Nyaki gerinc MR vizsgálata: A discusok jelintenzitása T II.-n álltalában lényegesen alacsonyabb. A C.IV-C.VI. corpus alatti discus kissé laposabb. A C.V és C.VI. corpus alatti discus dorsal felé a canalis spinalisba bal oldalon lateralisan min. Focalis jellegű mérs. kiszélesedést mutat. A myelon nem kóros. A corpus peremeken főleg az említett segmentumokon látható mérs. csőrképződés. Vélemény: Polydiscopathia et spondylosis cervicalis. Protrusio discilateralis C.V.-C.VI, et C.VI.-C.VII. 1.S Az agyi MR diagnózisa: demyelinisatio polyisulanis A gerinc lumbálás eredménye SM-re negatív volt, egy éve. Kíváncsi lennék a gerinc MR értelmezésére, és arra, hogy lehetséges e, immunbetegségre utaló jel az eredményekben.

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az ágyéki gerincszakaszon a porckorongok laposabbak, az V-ös porckrong kiboltosulást mutat a gerinccsatorna irányába, ez porckorongsérv. A csigolyák peremein kisfokú megnyúlás van, mely meszes felrakódásra utal. A nyaki gericszakaszon az V-VI-os és a VI-VII-es csigolyák közötti porckorong is kiboltosul, itt is látható meszes csőrképződés a csigolyákon. Így ez alapjéán a leírás alapjén nincs immunbetegségre utaló jel, illetve a koponya MR-en látható demyelinizáció utalhat sclerosis multiplexre, de ezt ideggyógyásznak kell véleményezni a többi vizsgálati eredménnyel együtt.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. augusztus 31., 20:31; Megválaszolva: 2010. szeptember 05., 10:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: