• Milyen betegség jöhet számításba?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő! Menyem, aki 30 éves, jelenleg egy 1 éves kislány édesanyja, jelenleg még szoptat. Kb 3 éve egy megerőltető kerékpározás után bedagadt a térde. Utána néha érthetetlen okból bedagadt a térde, és lassan a terhessége óta szinte pontosan 10 naponként bedagad a térde, néha a jobb térde, néha a bal, néha mindkettő. A nővérének is ugyanaz a gondja , csak az ő térde általában 30 naponként gyullad be. Számos orvosnál volt, a leleteiben minden értéket normálisnak találtak, és minden orvos csak hümmög, de nincs igazán ötletük , hogy mi lehet ez. Milyen úton kellene elindulni, milyen betegség jöhet szóba? Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Elmondása alapján nem nevezhetők a tünetek tipikusnak. Az is érdekes, hogy a testvérénél is előfordul. Az, hogy a laborvizsgálatok nem mutatnak eltérést, az arra utalhat, hogy nem rendszerbetegségről (köszvény, reumatoid arthritis, stb) lehet szó. Amit el tudok képzelni, hogy valamilyen szerkezeti eltérés (porcsérülés esetleg fejlődési rendellenesség, ízületi tok eltérése, esetleg a gyűrűporcok károsodása állhat a háttérben. Azt javaslom, hogy keresenek fel egy ortopédiai szakrendelést (arra utalást nem találtam, hogy ortopédusnál jártak-e, de ha igen, akkor egy egyetemi klinikát keressenek fel, ahol a betegségek szélesebb repertoárjával találkoznak, és esetleg hamarabb rájönnek a bajok okára). Egy térdizületi ultrahang, vagy egy MRI vizsgálat is szükséges lesz a megfelelő diagnózis felállításához.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. augusztus 22., 22:36; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 19:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: