• Ganglion után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Pár napja, egy kssé erőltetett konditermi edzés után egy kicsi, kb. borsónyi ganglion alakult ki a csuklóm kézhát felőli részén, ami csak akkor látszik, ha lehajtom a kezem. Fájdalommal egyáltalán nem jár. Egy SZTK-s ortopéd szakorvostól azt a tanácsot kaptam, hogy ne terheljem, és remélhetőleg felszívódik magától. Ezzel nincs is bajom. Azonban az lenne a kérdésem, hogy ha elmúlik, akkor tudok-e majd újra edzeni, nyilván sokkal jobban odafigyelve a csuklót direkten érő terhelésekre, illetve, hogy edzésénél van-e valami, amivel védhetem a csuklómat, gondolok itt pl fáslira, bandzásra, stb. Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel, H. András

        Dr. Bogdán Aurél válasza a ganglion témában

        Sajnos a ganglion egy olyan elváltozás ami ritkán és lassan múlik el és igengyakran hajlamos a kiújulásra. Leginkább használt eljárások a fáslizás, pihentetés, csuklószorító viselése, szétnyomás, leszívatás. A legeredményesebb mind közzül, de nem 100 %os a műtéti eltávolítás. Sajnos a műtétet követően is 10-15 %-ban kiújul. Nekem 10 éve volt ganglionom. Minden megoldást kipróbltam, de csak a műtét hozott eredményt. Ha nem nő hirtelen és nem okoz panaszt, akkor elegendő lhet a fáslizás, kímélet, esetleg valamilyen nem szteroid tartalmú kenőcs (Fastum, Diclac) használata a kímélet mellett persze, ha viszont nem csak esztétikailag okoz problémát, akkor célszerű a műtétet elvégeztetni!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. augusztus 12., 17:40; Megválaszolva: 2010. augusztus 14., 17:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: