• Izotóp lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        L.Vcsigolya felső harmadában sávszerűen fokozott aktivitásfelvétel látható, a CT felvételen a L:Vcsigolya felső záró lemezén kis beroppanás látható, mely bal oldali túlsúlyú. a zárólemez alatt még zömüléses vonal ábrázolódik a csigolyatest többi része szabályos szerkezetű a felső ventralis peremből 5 mm-se darab külön áll. a bal sacroiliacalis rés alsó pólusának környezetében a csípólapátban mérsékeltfokú dúsítási többet van, melnyek megfelelően a CT felvétel körülírt kifezetten kompaktabb terület látszik és kissé hasonló szerekezete mutat a sacrum massa lateralisa is. az izületi rés beszűkült. L.V csigolya friss összeropanása. a bal oldali sacroiliacalis izület környezetében lévő eltérés hátterében felmerülhet fibrosus dísplasia, M.Paget vagy sekunder folyamat.

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a izotópos vizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező! Bár konkrét kérdés nem érkezett a lelet mellé, de gondolom a lelet értelmezésében kéri a segítségünket. Az ágyéki V-ös csigolya beroppanását állapították meg, illetve a csípőlapát és a keresztcsont területén izotópdúsítás volt, mely lehet gyulladás, vagy fokozott csonttermelődés következménye. Ezek alapján vetetteék fel a Paget kór lehetőségét, mely egy fokozott csontlebontással, majd egy kóros szerkezetű rossz minőségű csontújdonképződéssel járó betegség. A további kivizsgálás a laboreredményektől függ, fontos megnézni, hogy van-e gyulladás a szervezetben, illetve a calciumanyagcserét.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010. augusztus 04., 13:23; Megválaszolva: 2010. augusztus 09., 13:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: