• Chondromalacia patellae

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Az MR leletemem ez a diagnózis olvasható: Grade I-II chondromalacia patellae. Korai chondropathia jelei a mediális tibiofemoralis kompartmentben. Lateralis meniscus ruptura és degeneráció. Kp. mennyiségű izületi folyadék.PVNS nem igazolható. A jobb térdem nyolc hónapja 11-12 naponta feltelik folyadékkal, majd 3-4 nap után magától leapad. Szedtem már gyulladás csökkentőt.Glükozamint.is, de a panaszaim mit sem változtak. Az orvos már az elején synocrom inekciót ajánlott, amit én félek elfogadni. Szeretném tudni, Ön mit javasol, van-e más gyógymód? Válaszát tisztelettel köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Az MR lelete alapján először egy ízületi tükrözés lenne célszerű, hogy kiderüljön valóban el van e szakadva a jobb térdében a külső gyűrűporc, és tényleg olyan fokú-e a porckárosodás, mint azt az MR leírja. Ez a vizsgálat ugyanis nem 100 %-os pontosságú, így lehet, hogy nincs is akkora baj, mint az MR lelet alapján. Az arthroscopia 100 %-osan megmondja, hogy mi is a probléma, illetve ha van szakadás, azt meg is lehet vele oldani. A vizsgálat eredményétől függően javasolnám a további terápiát, ami lehet más porcerősítő szedése, de lehet az injekció is.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. július 26., 14:20; Megválaszolva: 2010. július 27., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: