• Osteochondritis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Tisztelt Doktor Úr! Nyolc éves lányom mindkét térdében osteochondritis-t igazolt az MR vizsgálat. Sajnos a kezelőorvossal történt legutóbbi találkozónk alkalmával csak annyit tudtam meg, hogy 14 éves kor előtt nem operálják meg a gyereket, mert a porcok még fejlődésben vannak, az is lehet, hogy spontán meggyógyul. Mégis aggódom, milyen módon lehet kezelni műtét nélkül ezt a betegséget. Az MR vizsgálat a gyerek bal térdében 9x15x19 mm-es, a jobb térdében 6x8 mm-es osteochondritist mutatott ki ödémával. Annyit javasolt a kezelőorvos, hogy porcképző tablettát adhatok a gyereknek, de olyat, amelyiket az életkora szerint szedhet. A patikában próbáltam ez ügyben segítséget kérni, sikertelenül, valójában el sem akarták hinni, hogy egy 8 éves gyereknek ilyen betegsége lehet. Kérem, szíves tájékoztatását arra vonatkozóan, hogy mi is ez a betegség, miért alakulhatott ki, és milyen módon kezelik ebben az életkorban. Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a mozgásszervi panasz témában

        Pontos választ vizsgálat és az MR ismerete nélkül nehéz adni. Ebben a korban elég ritka ez a betegség, és ugyan az MR szerint ezzel állunk szemben, ez még nem teljesen biztos. Az MR találati pontossága attól függően, hogy mennyire jártas ember értékeli 75-90 % közötti. Az is igaz, hogy ebben az életkorban képes a porc regenerálódni. Amit tehetnek sok úszás, kerékpározás, egyéb sportokat minimalizálni, főleg a hirtelen irányváltoztatással járókat (foci, kosár-, kézi-, röplabda, stb.). A betegség lényege, hogy valamilyen fizikai behatásra a porc bereped és részlegesen leválik. Amit még tehetnek valamilyen gyenge porcerősítőt Proenzi3, Béres Porcerő, stb., szedjen, illetve ha szereti a kislány egyen kocsonyát, a csülköt, a csirkelábat illetve a porcogót rágja össze apróra és nyelje le akár egy korty folyadékkal.Így természetes porcalkotókat visz be, amit a szervezet könnyebben épít be! Ha van további kérdése, kérem írja meg és válaszolok!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. július 17., 12:30; Megválaszolva: 2010. július 19., 09:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: