• Boka elmerevítés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Páromnak (35) pár éve le szakadt a lábfeje(rá esett egy üvegtábla).Nagyon fáj neki, és a mozgása is korlátozott. Porcok szinte már egyáltalán nincsenek a bokájában. Jelenleg a műtőorvosa a végleges elmerevítést javasolja neki.(szerintem nem megoldás, hogy egy 35 éves embert nyomorékká tegyenek.) Érdeklődnék, hogy a bokaprotézist miért nem tartják megfelelő megoldásnak? Illetve, hogy a porc beültetéssel ,vagy porcképzéssel javítható-e a helyzete. Már az segítség lenne, ha egy 10 évvel ki lehetne tolni az elmerevítést, ez idő alatt hátha fejlődik annyit az orvostudomány, hogy ne keljen lebénítani. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokasérülés témában

        Vizsgálat nélkül és a korábbi dokumentációk nélkül nem lehet pontos választ adni. A sérülés mechanizmusát elképzelve úgy gondolom, azért döntöttek az elmerevítés mellett, mert a környező csont és lágyrészviszonyok nem engedik meg sem a porcbeültetést, sem a protézist. A porcbeültetést csak kis porcdefektusok esetén lehetséges megoldás, ami az ön párja esetében nem adott. A boka ízületi protézisek beültetése még nem annyira elterjedt és az eredmények is változóak. A boka elmerevítésről azt kell tudni, hogy az egyik legrégebben használt és mai napig is a legjobb eredménnyel járó beavatkozás. Az tény, hogy a boka nem fog mozogni, sántítani fog, de tud járni, nem lesz fájdalma és terhelni is tudja az operált végtagját. Míg ez a protézis beültetésnél közel sem biztos. A dokumentációk ismerete nélkül, ahogy már említettem nem tudom megmondani, hogy miért nem ajánlották fel a protézis lehetőségét, de valószínűleg a sérülés következtében módosult anatómiai viszonyok nem kedveznek az implantátum behelyezésének. Ha úgy gondolják keressenek fel egy másik szakembert aki foglalkozik bokaprotézissel és kérjék ki az ő véleményét is. Az elmerevítés valóban kompromisszumokkal jár, de nem lesz tőle nyomorék és a mai napig ezekben az esetekben a legjobb eredménnyel kecsegtető beavatkozás.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. július 12., 13:51; Megválaszolva: 2010. július 14., 10:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: