• Kartörés-műtét utáni gyógyulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2010 május 6-án egy elesés következtében a következő törésem keletkezett jobb karomon: " Félcsontszár szélességű, old.ir. és 50 fokos dorsalis szögeltérésű dislocatioban álló radius törés. Társtörés a proc.styl.ulnaen is. Ekkor gipszkötést kaptam, "közelítőleg jó repositios" helyzet után, radius tipusos helyének törése 25 fokos dors. tegelyeltérésben, fél cm-es dors. oldaleltolódásban áll. 4 héten át gipszkötést viseltem, majd műtétre került sor, mivel azt javasolták. Június 3-án volaris T-lemezzel rögzítették a törést. A műtétet követően a kezem fokozatosan javult, de még mindig nehezen fogok vele, nem tudom teljes körűen használni. A héten elvégzett a röntgen kontroll szerint" a radius helyének törése 20 fokos dorsalis tengelyeltérésben már rögzültnek tekinthető, az átépülés még nem fejeződött be. A proc. styl. ulnae csúcsa külön áll". Kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e a karom teljes gyógyulására így, hogy a műtét ellenére megmaradt a 20 fokos eltérés. Valamint a másik csont (ulna) igényel-e további kezelést? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kartörés témában

        Vizsgálat nélkül nem lehet pontos választ adni. A leírás alapján úgy gondolom, hogy még sokat javulhat a csuklója. A műtétet követően, rendszeres fizikoterápia és gyógytorna mellet is 4-8 hét lehet a javulás időszaka ilyen fokú tengelyeltérés esetén. Az ekkora elmozdulás nem zárja ki a jó és a mindennapi életben szükséges csuklófunkciót! Az ulna sérülése méreténél fogva nem igényel egyéb kezelést.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. július 09., 13:04; Megválaszolva: 2010. július 12., 12:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: