• Kislányom csípőrendellenessége mennyire ritka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3,5 hónapos kislányom csípőszűrésén az orvos csípő egyoldali dislocatióját diagnosztizálta. UH.ján ez áll: Balo. o. Graf III A. csípő. A vápasarok ellapult. A jobb oldali csípőjével nincs gond, nekem azt mondta ez elég ritka. Azt tudnia kell, hogy izomtónus rendellenességgel és torticollissal született, a méhen belüli kényszertartás miatt. (nekem legalábbis mindenki ezzel magyarázta) Sokáig haránt feküdt az utolsó héten lett fejvégű. Betétes rugit javasolt, 4 hét múlva controll, (Pavlik?) Mit jelent ez? Lehet kengyelre lesz szükség? A terpeszpelenka uaz. , mint a betétes rugi? Egyébként Dévény tornára hordom, segít ez a csípőjén is? Tényleg ennyire ritka ez a csípő?Próbálok képet is küldeni. Válaszát köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csípő-rendellenesség témában

        A Graf III A stádiumú csípő valóban igen ritka. A legsúlyosabb Graf IV el együtt mintegy fél százalékát teszik ki a vizsgált csípők összességének. A Graf III A csípőnél nem jó az ízületi vápa csontosodása, a vápasarok lapos, a porcos vápaszélt a combcsont feje deformálja.Ezt a típust terpeszpelenkázással szoktuk kezelni az elején, esetlegesen osztályos felvétel is szükséges lehet, ezt vizsgálattal lehet eldönteni, hogy szükséges e. Rendszeres kontroll mellett, ha a csípő nem megfelelően fejlődik, akkor Pavlik kengyelre vagy egyéb külső rögzítőkre lehet szükség. A torna hasznos, segíti a csípő fejlődését is. Az ok egyértelműen lehet a kényszertartás is. A 4 hetes kontrollon már többet fognak tudni mondani a további lehetőségekről Önnek!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. július 08., 12:41; Megválaszolva: 2010. július 12., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: